Imamović posjetio Intral, podrška učenicima za deficitarna zanimanja

0

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetio je danas zajedno sa svojim saradnicima tuzlansku fabriku obuće „Intral“.

Kako je saopćeno iz Gradske uprave, povod posjete bio je polaganje završnog ispita obućara – stipendista Grada Tuzle, koji su u ovoj fabrici uz mentore i praktičnu nastavu sticali znanja za obavljanje poslova u proizvodnji obuće.

Gradonačelnik Imamović u svom obraćanju poželio je sretan ispit svim učenicima, te im uručio zahvalnice.

„Nastavit ćemo sa ovim poticajem, a ja se zahvaljujem Mješovitoj srednjoj školi na saradnji i razumijevanju i naravno firmi „Intral“. Trebamo sarađivati sa nastavnicima i direktorima osnovnih škola, kako bi djeca koja imaju sklonosti blagovremeno bila prepoznata i usmjerena u zanatske škole, pogotovo što ih po završetku čekaju sigurna radna mjesta, a u toku školovanja mi pružamo finansijsku podršku“, istakao je Imamović.

Direktor Intrala Alija Šehović istakao je da je tržištu rada potreban ovaj kadar i da u ovim učenicima vidi dobar potencijal, te se nada da će nakon završenog ispita i školovanja biti radno angažovani u ovoj firmi.

Analizom potreba privrednih subjekata, uočen je problem nedostatka kvalificirane radne snage u određenim proizvodnim zanimanjima,  uglavnom obućara, krojača, te metalskih zanimanja – bravara, metalostrugara.

Iz tog razloga, Grad Tuzla je od 2016. godine, u cilju unapređenja upisne politike, kako bi se stimulisalo obrazovanje navedenih deficitarnih kadrova, u okviru svojih mjera aktivne politike zapošljavanja, uveo mjeru stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, za koje je tržište rada iskazalo potrebu.

Od 2016. godine, u program stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja uključeni su učenici  upisani u I razred za zanimanje obućar, učenici upisani u za zanimanje bravar-cjevar i metalostrugar, a od  2017. godine, u program stipendiranja uvedeno je zanimanje – slastičar.

Grad Tuzla ovaj projekat realizuje u saradnji sa srednjim školama u Tuzli, u kojima se školuju učenici za navedena deficitarna zanimanja, kao i sa partnerskim firmama u kojima je obezbjeđena praktična nastava i obuka u toku školske godine.

Fabrika obuće „Intral“ je zajedno sa Mješovitom srednjom školom potpisala ugovor o saradnji, a Gradska uprava grada Tuzle je stipendirala učenike koji su upisali ovaj smjer.

Od 2016. godine, veoma uspješno je realizovan projekat stipendiranja učenika za zanimanje obućar, koji su tada upisani u prvi razred za ovo zanimanje, a sve u saradnji sa partnerskom firmom „Intral” i Mješovitom srednjom školom Tuzla.

U 2018. godini, iz Budžeta grada Tuzle uplaćena je stipendija učenicima koji su u školskoj 2018/2019. godini upisani u treći razred za zanimanje obućar. Visina stipendije iznosila je 500,00 KM po učeniku, za svaku školsku godinu.

Za 2019. godinu u Budžetu Grada Tuzle planirana su sredstva za nastavak ovog projekta, odnosno za stipendiranje deficitarnih zanimanja za kojima će biti iskazane potrebe na tržištu rada, za školsku 2019/2020. godinu.

Fabrika obuće „Intral“ , ovim projektom dobila je dodatni impuls u ojačanju kadra na koji se u budućnosti ozbiljno računa.