Imamović: Nećemo dozvoliti da se ispod Tuzle postavi skladište plina

0
Kolegij gradonačelnika Grada Tuzla razmatrao je danas na sjednici Prijedlog rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog gasa u iskorištenim bušotinama soli na području grada Tuzla.
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je nakon sjednice da građani Tuzle, izabrani vijećnici Gradskog vijeća i on kao direktno izabrani gradonačelnik i predstavnik svih građana Tuzle “nikada i ni po koju cijenu neće dozvoliti da se ispod Tuzle postavi skladište plina i time ugrozi miran san i sigurnost građana”.
-Zagovarače ideje da se ispod svih nas postavi ogromno skladište plina, koje smatramo tempiranom bombom koju mogu aktivirati klizišta, zemljotresi, obični nehat, teroristi ili budući ratovi, smatramo opasnim neprijateljem sigurnosti i razvoja Tuzle – izjavio je Imamović, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.
Smatra da BiH treba da koristi vlastite resurse uglja, a ne da uvozi i skladišti uvezeni plin.
Također, mišljenja je sa Elektroprivreda BiH treba realizirati projekt toplifikacije Kaknja, Sarajeva, Visokog i Breze toplom parom iz Termoelektrane Kakanj, “što je sigurnije, kvalitetnije i jeftinije od grijanja na plin, i što će stabilizovati naše rudnike”.