Imaju li arapske zemlje budućnost nakon nafte

0

Zemlje Perzijskog zaljeva koje su trenutno ovisne o nafti imaju budućnost izvan fosilnih goriva u industrijama poput zabave i ugostiteljstva, rekao je jedan od direktora investicijske firme Investcorp za CNBC.

Hazem Ben-Gacem, izvršni direktor Investcorpa, rekao je da ove države mogu biti zarobljene u prošlosti i vezane za naftnu industriju, ali da bi on volio da razmišljaju drugačije.

– Postoji vrlo uzbudljiva budućnost regiona koja nadilazi naftu, to jest u mnogim drugim oblastima, zabavi, ugostiteljstvu, industriji, uslugama… – rekao je on.

– Mislim da postoji jasan put za region daleko od fosilnih goriva. To je vrlo uzbudljivo. Nemam sumnje da će za 15 ili 20 godina biti impresivno šta je ovaj region postigao – zaključio je Ben-Gacem.

I drugi investitori smatraju da ove zemlje moraju i mogu ići ka oslobađanju ovisnosti o nafti.

Fadi Arbid, glavni direktor za ulaganje Amwal Capital Partnersa, rekao je za CNBC da će zabava i turizam u budućnosti biti glavni aduti saudijske ekonomije.

Društvene promjene, poput žena koje ulaze na tržište rada, također će utjecati na rast BDP-a u Kraljevstvu.

– Put je u konačnici neovisnost od nafte. To je krajnji plan vizije 2030. – rekao je Arbid, misleći na plan Saudijske Arabije za reformu ekonomije.

Dodao je da je vlada potaknula učešće privatnog sektora i povećala ne-naftne prihode kao dio napora za diverzifikaciju privrede.

– Ne smijemo više gledati na cijene nafte kao na pokretača saudijske ekonomije – zaključio je Arbid.