Ima li nade za Tuzlu nakon odlaska Lumiwingsa

0

Grčka aviokompanija Lumiwings, nakon dva i po mjeseca rada, povukla se sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kao razlog navode nedovoljan broj putnika, a nadležni traže rješenje za ponovnu uspostavu letova. Dva i po miliona maraka, koja je kantonalna vlast izdvojila za subvencije, potrošena su.

Nakon što je Lumiwings obustavio letove, putnici trenutno sa tuzlanskog aerodroma mogu putovati Wizzairom na samo tri destinacije: Dortmund, Memingen i Bazel.

Loš odziv putnika i popunjenost letova Lumiwingsa sa tek 30 posto doveli su do toga da nije poznato šta se može očekivati ljeti na tuzlanskom aerodromu, kada je potražnja za letovima izuzetno velika.

– Pregovaramo sa svim zainteresovanim aviokompanijama, ali ono što najčešće dobijamo kao odgovor je da trenutno nemaju kapaciteta, odnosno oni svoje kapacitete preusmjeravaju tamo gdje mogu da povećaju cijenu i prodaju svoje usluge – rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

U pripremi je model novog javnog poziva za aviokompanije koje će moći dobiti subvencije, a iz opozicije Skupštine TK navode da su na ovakav ishod sa Lumiwingsom upozoravali ranije.

– Ukazivali smo da način subvencioniranja nije ispravan, jer nismo subvencionirali prevoz putnika, nego kompaniju koja to radi – naveo je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK.

– Vlada i Skupština će podržavati Aerodrom, a na nama je svima hoćemo li koristiti taj vid prevoza ili nećemo – poručio je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK (DF)

Za tuzlanski aerodrom slijedi neizvjestan period, a Kantonalna vlada je i za ovu godinu planirala novac za subvencije, što će ovisiti o ishodu javnog poziva, izvijestio je BHRT.