Ikea plaća 50 miliona dolara porodicama stradale djece

0

Ikea je pristala da isplati 50 miliona dolara porodicama troje male djece koja su smrtno stradala prilikom prevrtanja ormara tog švedskog proizvođača namještaja.

Novac će u jednakim svotama biti isplaćen porodicama, a Ikea će donirati i 250.000 dolara dječjim bolnicama i neprofitnim organizacijama za zaštitu djece, saopštila je advokatska Feldman Shepard, koja zastupa porodice.

Švedska kompanija je potvrdila da je postignut „privremeni dogovor“, ali nije dalje komentarisala osim da dogovor još nije sudski potvrđen.

Prema objavama na sajtu Ikee izgleda da su s ormarima „Malm“ povezana četiri nesretna slučaja sa smrtnim ishodom, zbog čega je kompanija sa tržišta povukla 29 miliona komoda i ormara.

„Povučeni proizvodi su nestabilni ako nisu primjereno pričvršćeni za zid i predstavljaju ozbiljnu prijetnju zbog mogućeg prevrtanja usljed čega mogu stradati djeca“, rečeno je.

Kao dio postignutog dogovora Ikea će povećati finansiranje programa podizanja svjesnosti rizika zbog prevrtanja namještaja i u SAD će prodavati samo komode i ormare koji ispunjavaju sigurnosne standarde, navodi se u saopštenju firme Feldman Shepard.

Ranije ovog mjeseca Ikea je objavila gotovo 20-procentno povećanje godišnjeg profita na 4,5 milijardi dolara.