Ikea Hrvatska treća u Evropi prema rastu prodaje

0

Tokom četvrte godine poslovanja, IKEA Hrvatska postigla je rekordne rezultate. Ostvaren je rast prometa od 14,9 posto, a promet internetskom trgovinom veći je gotovo 204 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. 

Ukupno ostvareni promet za proteklu poslovnu godinu tako iznosi više od 680 miliona kuna, odnosno skoro 90 miliona eura.

“U poređenju sa ostalim zemljama u kojima poslujemo, Hrvatska je treća u Evropi i osma u cijelom svijetu po rastu prodaje, što nas čini izuzetno optimističnim. Posebno nas raduje što smo u prošloj poslovnoj godini stvorili gotovo 500 novih radnih mjesta. Kao rezultat investicije kompanije IKEA i švicarske firme Mutschler Outlet Holding AG, u outlet centru Designer Outlet Croatia zaposleno je oko 400 ljudi. Zaposleno je i 98 novih kolega u robnoj kući IKEA Zagreb te u dostavnim centrima u Rijeci, Splitu i Osijeku, čime je ukupan broj zaposlenika gotovo 30 % veći u odnosu na godinu ranije. Želimo i dalje razvijati svoje poslovanje u Hrvatskoj i doprinositi održivom ekonomskom razvoju cijele zajednice’, istakao je Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA Hrvatska i glavni direktor kompanije za jugoistočnu Evropu, prenio je Seebiz.eu.

Tokom protekle poslovne godine prodano je skoro 13 miliona proizvoda, od čega je 61,6 posto činio namještaj, a 38,4 ukrasi i dodaci za dom.

Robnu kuća IKEA Zagreb posjetilo je 1,8 miliona kupaca, dok je u istom razdoblju internet stranica imala 13,8 miliona posjeta.

U kompaniji podsjećaju da im je visoko zadovoljstvo zaposlenika osiguralo 3. mjesto za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj među velikim kompanijama, i to drugu godinu zaredom.

“IKEA je predana stvaranju pozitivnog uticaja na zajednicu te je ove godine započela dugoročnu kampanju ‘Ravnopravnost je bolja za sve’. Jedan od ciljeva je omogućiti jednake prilike zapošljavanja svima, neovisno o rodnim i drugim razlikama, te potaknuti zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama. Trenutačno je u kompaniji IKEA Hrvatska 47 % žena zaposleno na upravljačkim pozicijama. Kao rezultat predanosti principima raznolikosti i uključivosti, kompanija je među prvima potpisala Povelju raznolikosti u Hrvatskoj te je osvojila nagradu Indeks DOP za društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava”, navodi se u saopćenju.