Igman Konjic će povećati kapital

0

Nadzorni odbor kompanije Igman d.d. Konjic obavijestio je dioničare o sazivanju 31. redovne skupštine dioničara za 30. juni 2023. godine.

Između ostalog, jedna od tačaka dnevnog reda bit će donošenje odluke o povećanju kapitala povećanjem nominalne vrijednosti dionica.

Također će biti donesen odluka od o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju za 2022. godinu, sa izvještajima, te odluke o raspodjeli dobiti iz 2022. godine.

Kako smo ranije pisali, najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, Igman Konjic, u prošloj godini je ostvarila znatno lošiji rezultat nego godinu ranije. To je iznenađenje s obzirom da smo navikli da je bh. namjenska industrija u konstantnom usponu.

Osim toga, iznenađenje je i zato što je prošla godina, nažalost, bila povoljna za proizvođače oružja i municije zbog sukoba u svijetu, prvenstveno onog u Ukrajini, te pojačanog naoružavanja gotovo svih zemalja svijeta.

Uz to, uprava Igmana u posljednje vrijeme se hvalila da je velikim investicijama znatno unaprijedila i proširila proizvodnju. Zbog toga se očekivao novi skok ključnih parametara u poslovanju, ali su oni zapravo u padu.

Kompanija je lani ostvarila ukupne prihode od 125 miliona KM, što je za čak 25 miliona KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 miliona maraka. Rashodi su također smanjeni sa oko 143 na 121 milion KM.

Neto dobit, odnosno čista zarada je prepolovljena sa oko 6,8 miliona na svega 3,4 miliona maraka.