Ifo: Njemačka ekonomija pašće vjerovatno za 6,6 posto

0

Njemačka ekonomija će se vjerojatno smanjiti za 6,6% ove godine kao posljedica pandemije koronavirusa prije nego što 2021. zabilježi rast od 10,2%, objavio je u četvrtak Institut Ifo u svom ažuriranom izvještaju.

U prosjeku, preduzeća očekuju da će se poslovanje vratiti u normalu za devet mjeseci nakon prekida rada u drugom kvartalu, objavio je Ifo. U tom slučaju, ekonomija bi se smanjila za 12,4% u drugom kvartalu ove godine.

Nedavna istraživanja pokazuju da se najveća evropska ekonomija polako oporavlja nakon što je ekonomski život krajem marta zamrznut kako bi se suzbila pandemija koronavirusa, ali najnoviji podaci ilustruju do sada neviđen negativni efekat pandemije na ekonomiju, prenosi Reuters.

U najgorem slučaju, u kojem bi povratak u normalu trajao 16 mjeseci, ekonomija bi se ove godine smanjila za 9,3%, a 2021. porasla za 9,5%, prognozira Ifo. U najboljem, kompanije bi se oporavile za pet mjeseci pa bi se ekonomija tada smanjila za samo 3,9% a povećala za 7,4% sljedeće godine.

Neke kompanije i sektore očekuje duži i bolniji oporavak. U avioindustriji normalizacija će potrajati 16 mjeseci. Sektoru putovanja, hotelijerstva i proizvodnje automobila takođe će za oporavak trebati više vremena.

D. Hadžić