I Slovenija želi saradnju s VW-om

0

Ministar ekonomije i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek u posjeti je sjedištu Volkswagena u Volfsburgu tokom koje će njemačkom automobilskom gigantu ponuditi saradnju sa slovenačkom autoindustrijom.

– Glavne teme razgovora ministra Počivalšeka s menadžmentom Volkswagena biće razvoj električne mobilnosti i prezentacija investicionih prilika za Volkswagen u Sloveniji – saopšteno je iz Ministarstva ekonomije i tehnologije.

Posjeta Počivalšeka gigantu njemačke industrije dolazi u trenutku kada je Volkswagen privremeno obustavio planove preseljenja dijela svoje proizvodnje iz srednje na jugoistok Evrope. Ministar je ljetos istim povodom obišao i BMW.

Kao najizglednija lokacija nove Volkswagenove fabrike spominjana je okolina Izmira u Turskoj, ali je kompanija stavila na čekanje tu odluku zbog zategnutih odnosa Njemačke i Turske usljed turske vojne intervencije u Siriji.

Uz okolinu Izmira, najizgledniji kandidati za privlačenje Volkswagenove investicije u medijskim su prilozima spominjani Bugarska, Rumunija i Srbija, podsjeća Tportal. Prednost je, međutim, pripisivana Turskoj zbog veličine tržišta i činjenice da se u regionu na koju navodno cilja Volskwagen već nalaze fabrike drugih automobilskih industrija, pa postoji dovoljan broj kvalifikovanih radnika.