I njemačka i nizozemska centralna banka s gubitkom u 2023.

0

Njemačka i nizozemska centralna banka izvijestile su u petak da su 2023. godinu zaključile s gubicima zbog podignutih kamatnih stopa koje su ostavile traga i na rezultatima Evropske centralne banke i američkog Feda.

Evropska centralna banka (ECB) izvijestila je u četvrtak da je u 2023. godini poslovala s najvećim gubitkom otkada je osnovana, od 7,9 milijardi eura. Uz otpuštene rezervacije gubitak se smanjuje na 1,3 milijarde eura.

Središnja monetarna institucija eurozone podigla je od jula 2022. do septembra 2023. ključne kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju.

Podignute kamatne stope rezultirale su većim kamatnim troškovima po ECB-ovim obavezama s kratkim rokovima dospijeća i promjenjivim kamatnim stopama. Kamatni prihod na ECB-ovu imovinu nije rastao istim tempom budući da ona nosi fiksne kamatne stope i dugi rok dospijeća, objasnili su.

Bundesbank je u petak izvijestio o gubitku od gotovo 21,6 milijardi eura u 2023. godini, koji mu je u potpunosti iscrpio rezervacije od nešto više od 19 milijardi eura. Da bi pokrili preostali iznos gubitka, posegnuli su u rezerve, koje su također gotovo iscrpljene.

I nizozemska centralna banka objavila je u petak da je prošlu godinu zaključila s gubitkom, i to od gotovo 3,5 milijardi eura. “Naš negativan rezultat u 2023. izazvalo je ECB-ovo podizanje kamatnih stopa (…) kako bi se obuzdala inflacija, objasnili su.

Više od 2,3 milijarde eura gubitka bit će pokriveno rezervacijama, a preostala 1,1 milijarda kapitalom i rezervama, naveli su. Rezerve bi trebali biti dostatne da se pokriju budući gubici, naglasili su, dodajući da ne razmatraju mogućnost dokapitalizacije iz državnog proračuna.