I dalje traje polemika oko cijene pšenice

0

Žetva pšenice u Semberiji je završena, ali još traje polemika oko cijene ovogodišnjeg roda.

Dok, pojedini mlinari nude 36 feninga po kilogramu, ratari u Semberiji poručuju, da na tu cijenu ne pristaju i da će pšenicu odvesti iz mlinova. Tim povodom, u Bijeljini su se sastali ratari i predstavnici lokalne vlasti.

Poljoprivrednici u Semberiji najavili su proteste i povlačenje pšenice iz mlinova ukoliko ne bude riješen problem otkupne cijene pšenice, koju pojedini mlinovi otkupljuju po cijeni od 35 do 36 feninga.

– Mi smo tražili 0,43 feninga da nam plate mlinari i mislimo da je to realna cijena koja se ne može, a ministarstvo nas podstiče 500 maraka po hektaru i lokalna zajednica se uključuje. Naš zaključak je bio da pozovemo i vladu i skupštinu i ministra poljoprivrede i ministra u savjetu ministara da razgovaramo o pitanju zaštite domaće proizvodnje – kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SIM, izvještava BHRT.

Nakon sastanka ratara i predstavnika Skupštine grada, lokalna zajednica predložila je dodatnu podršku iz budžeta.

– Budžetom grada bn preko agrarnog fonda omogućeno je pet feninga po kilogramu pšenice, ja sam predlagao da rebalansom predložimo dodatnih 5 feinnnga – ističe Drago Stajić, predsjednik Komisije za poljoprivredu CG Bijeljina.

– Mi ćemo tražiti da se obezbijede dodatna sredstva za podsticaj, ona su sada 720 000 km, negdje u nivou 5 feninga po kilogramu – kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

Prinos i kvalitet u ovogodišnjoj sezoni su iznad prosjeka, ali ratari dodaju da, ukoliko do dogovora ne dođe, pšenicu više neće sijati.