I Bosanska Krupa želi investitore iz dijaspore

0

Predstavnici Općine Bosanska Krupa i Biznis centra bh. dijaspore (DBC) potpisali su Memorandum o saradnji koji se zasniva na zajedničkom pružanju podrške ulaganju, obostranoj promociji i aktivnosti na privlačenju investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Inače, Biznis centar je predstavljen krajem prošle godine u Sarajevu i od tada svoje aktivnosti provodi u sklopu USAID Projekta „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”.

Općina i Biznis centar su se obavezali da zajedno rade na ispunjavanju ciljeva unapređenja pružanja usluga, podrške i savjetovanja potencijalnih investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore. Razmjenjivat će informacije, zajedno pružati potporu ulagačima i promovisati aktivnosti vezane za saradnju sa dijasporom.

– Preko 2 miliona državljana BiH živi u inostranstvu. Naša dijaspora je primjer uspješne integracije u zajednice širom svijeta, imaju ogroman potencijal, stečeno iskustvo u radu i ostvarene poslovne veze. Sve su to činjenice koje motivišu lokalnu zajednicu da preduzima korake u privlačenju potencijalnih investicija bh. dijaspore. Jedan od tih koraka svakako je i saradnja sa Biznis centrom, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Aktivnosti DBC-a se ostvaruju u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama „Naša perspektiva“ i „Restart“, koje već nekoliko godina uspješno djeluju kao servisi podrške potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore.

DBC je otvoren i za organizaciju predavanja, prenos znanja i iskustva, nudi sve mogućnosti za pokretanje novih investicija, projekata razvoja te jačanje kapaciteta i umrežavanje bh. dijaspore na polju ulaganja u privredni razvoj BiH.

Pruža pomoć u procesu registracije, izrade studija izvodljivosti, kreiranja biznis planova, sticanja uslova za poslovanje, te pružanja različitih oblika tehničke asistencije, poslovnog savjetovanja, informisanja i edukacije potencijalnih investitora, saopšteno je iz kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa.