Hyundai najavljuje prodor u Sjevernu Koreju

0

Južnokorejska grupacija Hyundai oformila je radnu grupu koja treba da pripremi teren za potencijalno obnavljanje ekonomskih projekata u Sjevernoj Koreji.

Grupacija očekuje da će ekonomska suradnja dvije Koreje dobiti na zamahu kada se steknu “zreliji uvjeti” u bilateralnim odnosima i kada se generalni stav međunarodne zajednice poboljša, javlja Reuters a prenosi Seebiz.

“Pripremit ćemo se detaljno tako da možemo obnoviti međukorejske projekte u najkraćem vremenskom roku”, navodi se u objavi grupacije Hyundai. 

Kompanija Hyundai Asan, ključni ogranak Hyundai Grupe, nekada je rukovodila s dva ključna zajednička ekonomska projekta – organizirala je posjete južnokorejskih građana planini Kumgang u Sjevernoj Koreji i upravljala je zajedničkim industrijskim kompleksom u gradu Kesong na sjeveru Sjeverne Koreje. Oba projekta su, međutim, suspendirale prethodne konzervativne vlade. 

Južnokorejski predshednik Mun Jae-in i njegov severnokorejski kolega Kim Jong Un dogovorili su se prošlog mjeseca, na samitu dvije Koreje, da stave točku na nesuglasice dvije zemlje i “preduzmu praktične korake prema povezivanju i modernizaciji željeznica i cesta”. 

Moon je, također, izrazio očekivanje da će dvije Koreje ući u zajednička istraživanja radi obnavljanja ekonomskih projekata dve zemlje.