Hyundai demantuje glasine: Ne kupujemo FIAT

0

Južnokorejski gigant Hyundai oglasio se povodom glasina da bi mogao da kupi italijansko-američku grupaciju Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Hyundai je zvanično demantovao te spekulacije u kojima se navodi da bi kompanija iz Seula mogla da postane većinski vlasnik jednog od najvećih proizvođača automobila na svijetu, prenosi B92.

“Takve glasine su bez ikakvih osnova”, rekao je portparol Hyundai korporacije Majkl Stjuart.

Međutim, automobilska javnost nije ubijeđena i smatra da ovaj demanti ne znači i to da Hyundai nije zainteresovan za taj scenario.

Spekuliše se da južnokorejski gigant samo čeka da padne vrijednost akcija FCA grupacije, a to se očekuje nakon što Serđo Markione zvanično napusti kormilo italijansko-američke kompanije sljedeće godine.

Vrijednost FCA na berzi je trenutno 18,89 dolara, što je značajan skok u odnosu na 11,07$ od prije tačno godinu dana.

Posljednje glasine o spajanju Hyundaija i FCA dolaze iz azijskih medija koji su citirali neimenovane izvore o planovim dva giganta.

Ukoliko bi se spajanje dogodilo, nova alijansa bi postala najveći proizvođač automobila na svijetu sa 11,5 miliona jedinica godišnje. Nadmašili bi Toyotu, Volkswagen Grupu, kao i trenutnog lidera Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu.

Već neko vrijeme se spekuliše o mogućnosti da neka kompanija kupi FCA. Prvo se dovodio u vezu sa Volkswagenom, koji je izrazio interesovanje za Alfa Romeo, potom sa kineskim Great Wallom, dok je Markione pokušao da postigne dogovor sa američkim General Motorsom.

Zbog raznih tržišnih i geopolitičkih situacija u svijetu spajanje FCA i Hyundaija djeluje kao najrealnija opcija za sve strane. (B92)