Hypo banka i ove godine uz Muzej Republike Srpske

0

Muzej Republike Srpske će i ove godine uz podršku Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka obilježiti tradicionalnu evropsku manifestaciju „Noć muzeja“ koja se u isto vrijeme, 21. maja, obilježava u preko dvije hiljade muzeja širom Evrope.

Muzej RS danas je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u zemlji, a svojim značajnim autorskim, tematskim i gostujućim izložbama, predavanjima i radionicama postao je respektabilna institucija u istraživanju, zaštiti te promociji i prezentaciji muzejske građe i sveukupne kulturne baštine.

„Radom na nekoliko međunarodnih projekata Muzej RS je ušao u red najznačajnijih muzejskih institucija Zapadnog Balkana. Zadovoljstvo nam je da i ove godine manifestaciju „Noć muzeja“ organizujemo sa prijateljem Muzeja RS, Hypobankom. Ova banka potvrđuje ulogu društveno-odgovorne institucije i nadamo se nastavku saradnje.“, izjavila je Nada Puvačić, direktor Muzeja RS.

Hypo banka Banja Luka, kao jedna od kapitalno najjačih banaka na domaćem tržištu, uz snažnu podršku svojih novih vlasnika američkog fonda Advent International i Evropske banke za obnovu i razvoj, potvrđuje ulogu društveno-odgovornog partnera lokalne zajednice i njenih građana.

„Nastavljamo pružati podršku nacionalnim institucijama kulture i umjetnosti, svjesni njihovog značaja i uloge u savremenom društvu. Našu poslovnu filozofiju neposrednog, jednostavnog i pristupačnog bankarstva komuniciramo i na ovaj način dijeleći svoj poslovni uspjeh sa zajednicom u kojoj djelujemo.““, izjavio je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka.

Kreativni tim Muzeja RS pripremio je bogat programski sadržaj kojim će se obilježiti ova evropska kulturna manifestacija, a 120 učesnika,učenici osnovnih škola, studentiAkademije umjetnosti Univeziteta u Banjoj Luci i prijatelji Muzeja, pobrinuće se da nekoliko sati planiranog programa bude i edukativno i zanimljivo.

Manifestacija „Noć muzeja“ održaće se u subotu, 21. maja 2016. godine, sa početkom u 18:00 časova.Prvi dio programa predviđen je za djecu mlađeg i starijeg uzrasta koja će se zabaviti kroz igru i radionice u kojima će biti i pokloni iznenađenja,a nastavak programa prilagođen je svim starosnim uzrastima.

Program će se odvijati u prostorijama Stalne postavke i ispred Muzeja na platou kod spomenika Stefanu Nemanji. Posjetioci će imati priliku razgledati sve postavke muzeja među kojima dvije tematske pod nazivom „Nebeski lovci“ Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i izložba „ Kićenje simbol između ruralnog i urbanog; Zmijanjski vez“ autorice Danijele Đukanović.

Manifestacija će se završiti nastupom Gradskog tamburaškog orkestra i benda Albert B. Savić & the Invisibles.Muzej RS ovu manifestaciju obilježava jedanaestu godinu zaredom.