KRAH BANKARSKOG SISTEMA U RS: Hypo banka Banja Luka udvostručila gubitak

0

Hypo Alpe Adria banka Banja Luka završila je prošlu godinu u minusu od čak 46,1 miliona maraka, što je duplo više u odnosu na godinu ranije kada je iskazala gubitak od 21,6 miliona maraka. Na kraju prošle godine akumulirani gubitak Hypo banke dostigao je 54,4 miliona maraka.

U finansijskom izvještaju Hypo Alpe Adria banke za 2015. godinu navedeno je da su neto prihodi od kamata iznosili 17,5 miliona maraka i manji su za oko tri miliona u odnosu na 2014. godinu, objavljeno je na Banjalučkoj berzi.

I neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su za oko 1,6 miliona KM i iznosili su 9,8 miliona maraka.

Podsjetimo, prošle godine je u Banku Srpske, koja je u većinskom vlasništvu Vlade RS, uvedena prinudna uprava zbog gubitka od minimalno 17 miliona KM. Također, godinu ranije ranije likvidirana je Bobar Banka zbog gubitka od oko 14 miliona KM.

Još dvije banke u privatnom vlasništvu u manjem bh. entitetu, prema neslužbenim podacima, posluju s gubitkom i njihov opstanak je krajnje neizvjestan. Najvjerovatnije je jedan od glavnih razloga loših poslovnih pokazatelja banaka u RS porastu loših kredita koji su na razini cijelog sektora dostigli alarmantan iznos od blizu 700 miliona KM.