Hurtić: Povećanje izvoza rezultat individualnih napora firmi, a ne rada države

0

Analiza Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH za prvih šest mjeseci 2016. godine pokazuje daljni rast izvoza i smanjenja trgovinskog deficita u odnosu na isti period 2015. godine.

Obim razmjene povećan je za 184,9 miliona KM, na 12,22 milijarde KM. Uvoz je iznosio 7,71 milijardu KM, što je za 0,75 posto više, dok je izvoz iznosio 4,51 milijardu KM i povećan je za 127,27 miliona KM ili za 2,9 posto. Analitičari ocjenjuju da je oporavak ključnih izvoznih tržišta glavni razlog ovih rezultata.

Individualni napori

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić izjavio je za Faktor da su individualni napori firmi rezultirali povećanjem izvoza i da je činjenica da su sve velike domaće firme okrenute izvozu.

– Na domaćem tržištu potražnja je mala i normalno je da se naše kompanije okreću stranim tržištima. Firme sve više učestvuju na sajmovima i privrednim susretima u inostranstvu i tamo nastoje pronaći poslovne partnere za saradnju. Tu nema nikakve uloge države niti Vanjskotrgovinske komore BiH, uglavnom je riječ o individualnim naporima firmi da povećaju izvoz – kazao je Hurtić.

On je ocijenio i da spomenute brojke o izvozu i nisu velike, ali da je svakako riječ o pozitivnom trendu.

Evropska unija (EU) i dalje je glavni vanjskotrgovinski partner BiH i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,28 posto. U prvih šest mjeseci 2016. godine u EU bilježimo porast izvoza za 5,64 posto, ali i uvoza od 2,44 posto. To je rezultiralo padom trgovinskog deficita s EU-om od 4,4 posto.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić pojasnio je za Faktor da  BiH ima ovisnu ekonomiju.

– Ne trebamo se stidjeti da imamo ovisnu ekonomiju, koja se tiče partnerstva s Evropskom unijom. Oporavak ključnih izvoznih tržišta, kao što su Austrija, Italija, Njemačka i Slovenija, znači i povećanje broja narudžbi i oživljavanja privrede u BiH. Nije se samo povećao obim prometa roba i usluga nego i plasmana kredita – ocjenjuje Čičić.

U prvom polugodištu ove godine najviše smo izvozili u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Srbiju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Holandiju. Izvoz u ove zemlje čini 74,7 posto ukupnog izvoza.

Čičić kaže da je očigledno došlo i do određenog iskorištavanja potencijala koji postoje u našoj zemlji.

– Naša privreda pokazuje određenu vitalnost. To se moglo vidjeti i kroz ove agregatne stope rasta BDP-a u prošloj i u ovoj godini. Uprkos zamiranju ulaganja u infrastrukturu, poput nastavka izgradnje Koridora Vc, ipak se dešavaju pozitivni trendovi. Da se Koridor Vc nastavio graditi, tek onda bi se vidjeli pravi efekti ekonomskog rasta – rekao je Faktor-ov sagovornik.

Spas u izvozu

Čičić navodi da domaće tržište firmama nije dovoljno da bi se širile i da jedini spas vide u izvozu.

– Mali je broj onih koji se mogu fokusirati samo na domaće tržište, koje je slabo i malo. Sve veći broj respektabilnih domaćih firmi okrenut je ka izvozu i bilježi značajne rezultate vanjskotrgovinske razmjene. Budućnost vidim jedino u izvozu – rekao je Čičić.