Hubijar: KJP ZOI ‘84 je na putu oporavka

0

Kantonalno javno preduzeće ZOI ‘84 Olimpijski centar Sarajevo na putu je oporavka, ocijenio je generalni direktor Midhat Hubijar na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Skupština je usvojila Izvještaj o poslovanju tog preduzeća za proteklu godinu, a Hubijar je kazao da je nova uprava koja je došla početkom 2015. godine, iako je zatekla dug od 14.250.000 KM, napravila strategiju koja spašava ugled ZOI-a.

“Ovo je prva poslijeratna godina u kojoj je ZOI ‘84 poslovao pozitivno”, naveo je Hubijar

Menadžment je, naglašava, donio stratešku odluku, a to je da ne mogu poslovati samo tokom zimske sezone nego moraju raditi tokom čitave godine.

ZOI ‘84 je sada, tvrdi, preduzeće koje ima konstantne prihode, a između ostalog tome doprinosi novoosnovani sektor ugostiteljstva u kojem radi dio radnika koji su otpušteni novom sistematizacijom, a koji su primljeni poslije moratorija Vlade 2011. godine.

Novom sistematizacijom smanjen je broj uposlenika, sada ih radi 117, a Hubijar smatra da je i to doprinijelo funkcionalnijem načinu rada unutar preduzeća.

Kantonalni ministar privrede Muharem Šabić također je mišljenja da ZOI ‘84 ne može raditi samo tokom zimske sezone te da je potrebno ulagati u projekte koji će biti aktivni tokom čitave godine.

Jedan od isplativih projekata, smatra ministar, jeste i vještačko osnježivanje. Naglasio je da sezona skijanja treba biti aktivna šest mjeseci i da gosti to traže.