Huawei vodi bitku „na život i smrt“

0

Kineska telekomunikaciona firma sve je češće uhvaćena u trgovinskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine i svim se silama pokušava osloboditi ovisnosti o američkoj tehnologiji

Huawei se suočava s „životnom ili smrtnom krizom“ usljed stalnog pritiska američke vlade, rekao je zaposlenicima njegov osnivač i izvršni direktor Ren Zhengfei, dok je iznosio strategiju za nastavak poslovanja kineskog telekomunikacijskog giganta.

Ren Zhengfei

U pismu zaposlenima Huaweijeve mrežne divizije koje prenosi američka mreža CNBC, Zhengfei koji je poznat po tome što je u komunikaciji sa zaposlenima koristio vojni vokabular, trenutnu situaciju kompanije opisao je kao “bitku”.

Jasni prioriteti

“Sada kada kompanija bije bitku za život ili smrt, naš prvi prioritet je ohrabrivanje svih uposlenika da daju svoj doprinos, a drugi je odabir i promocija talenata – dodavanje “nove krvi” našem sistemu”, rekao je Ren, prema CNBC-ovom prevodu memoranduma. Predstavio je planove za postizanje veće efikasnosti organizacije koji uključuju pojednostavljivanje strukture izvještavanja, smanjenje viška osoblja, ukidanje ponavljajućih poslova i premještanje rukovodilaca na druge pozicije prema potrebi.

Također je apelirao na osoblje da osiguraju da se obraća dovoljno pažnje na kvalitet ugovora koji se potpisuju sa kupcima kako bi se osiguralo da Huawei bude plaćen na vrijeme i da ne trpi probleme s novčanim tokom. Ren je dodao da će kompanija ubrzati i kupovinu važne opreme kako bi udovoljila tražnji kupaca.

„Sigurnosna prijetnja“ za SAD

U maju je kompanija stavljena na američku crnu listu – ili takozvanu Entity List – koja američkim preduzećima ograničava prodaju kineskim firmama, što je uveliko pogodilo Huawei koji se značajno oslanja na američke tehnologije – od softvera do hardvera.

No u ponedjeljak je američka administracija po drugi put odgodila izvršenje ove zabrane, što znači da američke kompanije još uvijek mogu Huaweiju prodavati određene proizvode tokom razdoblja od 90 dana.

Mnogi tumače kako američka administracija predvođena predsjednikom Donaldom Trumpom posljednjih nekoliko mjeseci šalje mješovite signale o sudbini Huaweija u Sjedinjenim Državama.

Prije nekoliko mjeseci kazao je da je “moguće da Huawei bude uključen u trgovinski sporazum”, a ovog vikenda rekao da ne želi poslovati s Huaweijem “jer to predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Sa druge strane, američki državni sekretar Mike Pompeo nema dilema, poruka administracije je prema njegovim riječima jasna.

„Prijetnja da se kineski telekomunikacijski sistemi nalaziti unutar američkih mreža ili unutar mreža širom svijeta predstavlja ogroman rizik – rizik nacionalne sigurnosti. Naša misija je da pronađemo način da smanjimo rizik, da taj rizik svedemo u najvećoj mogućoj mjeri“, rekao je Pompeo za CNBC.

Podsjetimo, SAD tvrdi da proizvodi Huaweija nose rizik od omogućavanja kineskim vlastima da špijuniraju Amerikance preko backdoora, što je kineska tehnološka kompanija u više navrata negirala.

Vlastiti operativni sistem

Huawei se svim silama pokušava osloboditi ovisnosti o američkoj tehnologiji pa je kompanija dizajnira vlastite procesore za svoje pametne telefone i nedavno predstavila operativni sistem za različite uređaje pod nazivom Harmony OS.

Richard Yu, direktor odjeljenja za potrošače Huaweija, rekao je da bi kompanija za svoje proizvode radije nastavila koristiti Googleov operativni sistem Android, ali ako to ne bude moguće, mogli bi „istog trena“ preći na HarmonyOS.