Htio je napustiti BiH, a sada je vlasnik kompanije i razvija svoj biznis u Sarajevu

0

Amel Fejzić je preduzetnik iz Sarajeva koji je tokom 2022. godine pokrenuo vlastiti biznis pod nazivom Lokacija nekretnine d.o.o., preduzeće koje se bavi posredovanjem u prometu nekretnina. Pored posredovanja, plan je da se u budućnosti proširi sfera djelatnosti preduzeća.

Sve donedavno Amel je bio jedan od onih mladih ljudi koji žele da napuste Bosnu i Hercegovinu, te mu se put ka tom cilju dodatno popločao tako što je zaista i dobio posao u inostranstvu.

I dok su Amelovi koferi već bili spremni za odlazak iz zemlje u njegovoj težnji ka sigurnijoj perspektivi, desio se sudbinski momenat koji dovodi do rekalkulacije rute i sprječava ga da postane dio nezavidne bosanskohercegovačke statistike odliva mozgova.

Naime, prije konačne odluke da napusti našu zemlju, prijavio se na javni poziv putem kojeg JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo pruža podršku mladim ljudima u pokretanju biznisa. Kao jedan od uspješnih kandidata dobio je podršku i priliku da se iskaže kao preduzetnik i odlučio je da tu priliku i iskoristi te se otisne na put profesionalne samoaktualizacije u svojoj domovini.

Kako je započela Vaša preduzetnička priča, šta Vas je potaknulo na preduzetništvo i guralo naprijed?

– Završio sam Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek za socijalni rad te stekao diplomu magistra socijalnog rada. Do sada sam radio na većem broju projekata u nevladinom sektoru. Iako sam uživao radeći svoj posao, uvijek me interesovala ideja o pokretanju vlastitog biznisa. Jednostavno, želio sam nešto više.

Kada sam u toku 2021. godine ostao bez posla, donio sam čvrstu odluku da ću ili ja sam napraviti posao u BiH ili odlazim vani. Tako je i bilo. Prijavio sam se na nekoliko konkursa za posao u inostranstvu, obavio nekoliko intervjua i dobio posao i radnu dozvolu.

Uporedo s tim, također sam se prijavio na javni poziv putem kojeg JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo pruža finansijsku podršku mladima do 35 godina da ostvare svoje ideje i pokrenu svoje biznise. Uradio sam istraživanje šta je sve potrebno za registraciju firme, napravio biznis plan, strategiju rasta i poslao svoju prijavu.

Imao sam sreću da od velikog broja pristiglih prijava budem odabran kao jedan od uspješnih kandidata. Malo je reći da sam bio presretan što ću konačno  ostvariti svoj san.

Amel Fejzić

Odustao sam od odlaska vani i krenuo s potrebnim pripremama za osnivanje firme. Registracija je, srećom, prošla bez ikakvih problema tako da preduzeće zvanično posluje već skoro dva mjeseca i pruža usluge posredovanja u prometu nekretnina, odnosno, prodaji, kupovini, iznajmljivanju i unajmljivanju nekretnina.

Ove usluge obuhvataju procjenu vrijednosti nekretnine, fotografisanje, oglašavanje nekretnine u elektronskim i printanim medijima, prezentacija nekretnine potencijalnim kupcima, pregovaranje, saradnja sa notarima i advokatima vezano za kupoprodajni ugovor, obavljanje administrativnih usluga i još puno toga.

Ideja je nastala prije godinu dana i od samog početka želio sam da imam preduzeće koje će pružati kvalitetne usluge svojim klijentima, uz poštivanje najviših etičkih standarda. Moto preduzeća „Cijenimo prave vrijednosti“ odražava i moju ličnost i karakter.

Prošao sam nekoliko edukacija o preduzetništvu i marketingu. Ono što najviše volim u vezi ovog posla je što mi dopušta da moja kreativnost dođe do izražaja u smislu pronalaska novih načina rješavanja problema s kojima se susrećem.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

– Jedna od najvažnijih stvari koje sam naučio u životu je da treba ići korak po korak. Svaki dan učim nove stvari, upoznajem nove ljude i napredujem. Što je najvažnije uživam radeći ono što volim. U narednoj godini, ako uslovi to budu dozvoljavali, planiram zapošljavanje još jedne osobe.

Ima jedna izreka koja kaže da se prvi novci zarade u trgovini, a onda se ide u stvaranje nove vrijednosti kroz proizvodnju. U skladu s tim, dugoročni plan je pokretanje  određene proizvodnje, ali o tom potom.

Imate li savjet za ljude koji bi također željeli da krenu u preduzetničke vode?

– Najvažnije je vjerovati u sebe, čvrsto odlučiti šta želiš i krenuti, a onda nekako život sam posloži sve. Bar je tako u mom slučaju.

Na koji Vas način budući klijenti mogu kontaktirati?

– Svi oni koji imaju potrebu za uslugama posrednika u prometu nekretnina mogu da me kontaktiraju na sljedeći način:

  • Mobitel: 061/818-937
  • Email: nekretninelokacija@gmail.com
  • Ili putem Facebook i Instagram stranice LOKACIJA NEKRETNINE DOO