Predsjednik uprave HT-a: Crnogorski Telekom je tek prva akvizicija, idemo dalje

0

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković u intervjuu za Jutarnji list komentarisao je preuzimanje Crnogorskog Telekoma, čime je HT prvi put iskoračio na tržište regije.

“Ovo je prekretnica za Hrvatski Telekom. Prvi put u istoriji iskoračili smo na druga tržišta i zato je to sjajna vijest. Jer HT je kompanija velikih mogućnosti, a domaće tržište je ograničeno. Imamo sjajne ljude i jaku finansijsku podlogu pa je prirodan put da kao lider na domaćem tržištu iskoračimo u regiju. Moja je vizija HT-a da bude regionalni lider. Činjenica jest da je telekom industrija u Evropi vrlo fragmentirana. Imamo sličan broj stanovnika kao i SAD, ali čak 200 teleoperatera ovdje i samo četiri u SAD-u. Slično je i u regiji, svaka zemlja u okruženju ima ih nekoliko, jednog lidera i više izazivača. Stoga je prirodno da se događa konsolidacija, pa je HT zapravo mudro iskoristio povoljan trenutak. Izgradili smo kredibilitet kod Deutsche Telekoma, transformisali smo kompaniju i pokazali da možemo i znamo upravljati. Zato su i rekli da žele da HT bude lider u regiji”, izjavio je Tomašković.

Odgovarajući na pitanja o tome da li su HT-u za zanimljivi teleoperateri u Sloveniji, BiH i Srbiji, Tomašković je potvrdio da su njihovi planovi dalje širenje u regiji.

“Konkretne planove ne mogu komentarisati, ali mogu vam potvrditi da je naša strategija širenje u regiji. Akvizicija CT-a samo je prvi korak u toj strategiji. Očekujemo i nove akvizicije, ali one ovise i o tome što će se prodavati ili privatizovati, što je korak koji određeni telekomi u regiji tek moraju proći. Naš je zadatak da za to budemo spremni. Kapital imamo, uložen je u kratkoročne instrumente. U svakom trenutku u nekoliko dana tu imovinu možemo pretvoriti u gotovinu kojom možemo raspolagati. Naši ljudi su spremni, najvažnije je da znamo što želimo. Procesi privatizacije teleoperatera u Sloveniji, Srbiji i BiH su nekoliko puta počinjali pa su prekidani. Hoće li se oni dogoditi? Ne znam, ali mi ćemo prvo proučiti jesu li nam uopće interesantni”, pojasnio je Tomašković.