Hrvić: U protekle dvije godine povećani prihodi Klasa gotovo 50 posto

0

AS GROUP je na današnji dan prije dvije godine kupovinom većinskog paketa dionica akvizirala Klas d.d. Sarajevo.

Tom akvizicijom AS GROUP je postala vlasnik Klas Grupacije, u čijem sastavu se nalaze kompanije Klas d.d. Sarajevo, Sprind d.d. Sarajevo, i Mlin i pekara Ljubače. Nakon kupovine 63,8 posto udjela, nekoliko mjeseci kasnije uslijedio je otkup dionica po zakonu propisanom javnom pozivu čime je AS GROUP postala vlasnik 92 posto dionica bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo.

“U protekle dvije godine povećali smo prihode Klasa gotovo 50 posto. Klas smo preuzeli u momentu kada je ova kompanija imala oko 55 miliona KM godišnjeg prihoda, a 2015. bilježimo prihode od oko 81 milion KM. Nakon uspješne konosolidacije Klasa, trenutno smo u fazi uvođenja efikasnog korporativnog upravljanja na nivou grupacije, inoviranja, ali i pokretanja novih proizvodnih programa. Nevjerovatan je potencijal Klasa i njegovih brandova kao što su Zlatni puder, Bosanski lokum, Sarajevski polubijeli, Sarko, Somun, Jufka, Tjestenina, Pita, Baklava, Halva, Fit, Smrznuto voće, itd. Naše je da ovaj potencijal stavimo u funkciju daljeg rasta i razvoja bosanskohercegovačke industrije hrane sa najdužom tradicijom”, kazao je Rusmir Hrvić, direktor Klas d.d. Sarajevo.

Dodao je da se nedavno na jednom značajnom međunarodnom skupu održanom u Beču o temi proizvodnje i plasmana hrane mogao uvjeriti da te baklave, ružice, hurmašice i lokumi i izvan naših granica zaista nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

U trenutku akvizicije Klas je imao 900 zaposlenih, danas ih je 940 sa tendencijom daljeg rasta, a ponovo je gotovo od nule pokrenut program saradnje sa kooperantima, tako da sada za Klas radi i 900 kooperanata zajedno sa njihovim porodicama. Klasovi ukupni godišnji kapaciteti su proizvodnja 140.000 tona hrane, što ovu kompaniju svrstava među respektabilne proizvođače i brandove u ovom dijelu Evrope.

“S najvećim mlinom za brašno, velikim kapacitetima skladištenja žita, potpuno automatiziranom pekarom, odličnim programom uzgoja, otkupa i prerade malina, i drugog jagodičastog voća, ali i u drugim segmentima proizvodnje, jasno je da Klas možda formalno ne spade u sektor namjenske industrije, ali je veoma važan, ako ne i važniji za Bosnu i Hercegovinu. To se pokazalo kroz historiju Klasa mnogo puta, a najsvježiji primjer su poplave koje su nas zadesile 2014. godine ujedinivši nas u nesreći, kada je Klas sa svojim zalihama pšenice odigrao važnu ulogu stabilizatora i zaštitnika tržišta, sa sigurnom i redovnom distribucijom brašna i hljeba u sve dijelove države gdje je to bilo neophodno”, dodao je Hrvić.

Klas je osnovan 1902. godine u Sarajevu. Akvizicijom Klasa u okviru AS GROUP nastao je jedan velik sistem i stekli su se uvjeti za razvoj proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane u BiH od primarne poljoprivredne proizvodnje, preko prerađivačke industrije, pa sve do kvalitetnih i konkurentnih domaćih brandova na prodajnim policama. Ovo je činjenica koju sve više prepoznaju kako domaći kooperanti, kupci i potrošači, tako i važne međunarodne institucije koje se bave razvojem proizvodnje zdrave hrane.

“Podrška Klasu koju dobijamo od naših domaćih i inozemnih kupaca i potrošača je ogromna i ovom prilikom bih zahvalio svima njima, uposlenicima, dobavljačima i najbližim saradnicima na ovom velikom poslu koji smo zajedno napravili, jer bez njih ovaj uspjeh ne bi bio moguć”, kazao Hrvić povodom obilježavanja dvije godine od akvizicije Klasa.