Hrvatsku čeka stagnacija, a možda i recesija

0

Ekonomija Evropske unije već neko vrijeme usporava, a taj je trend i izraženiji nego što se donedavno predviđalo. Evropska komisija svoje je prognoze smanjila i za eurozonu i za cijelu Evropsku uniju.

U 2023. tako predviđaju rast od samo 0,8 posto, dok se još prije nekoliko mjeseci predviđalo oko 1 posto.

I HNB-ove analize pokazuju znakove usporavanja hrvatske ekonomije, možda čak i pada u trećem tromjesečju. No, ova ekonomija raste znatno brže od većine članica Evropske unije, ispred su, prema trenutnim sezonski prilagođenim podacima, samo Litva, Slovenija i Grčka.

Nakon blagog proljetnog rasta evropske ekonomije, ljetni mjeseci donose znakove usporavanja. Energetski šokovi, smanjenje potrošnje, rast kamatnih stopa u borbi s inflacijom… sve to ostavlja posljedice i više nego što se očekivalo.

Usporavanje najvažnijih trgovinskih partnera nikako nije dobra vijest za Hrvatsku – kaže ministar finansija Marko Primorac, piše HRT.

– Naravno da nije dobro ni za nas, i pitanje je vremana kada će se ti negativni učinci preliti i na hrvatsko gospodarstvo. To ovisi naravno o izraženosti pada privredne aktivnosti u tim državama, o dugotrajnosti toga pada, ali naravno da to nije nešto što nas veseli – rekao je ministar Primorac.