Hrvatskim kompanijama vraćene dozvole za izvoz u Rusiju

0

Sve hrvatske prehrambene kompanije koje imaju izvozne dozvole za tržište Ruske Federacije ponovno su vraćene u ruski registar imatelja izvoznih dozvola, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

“Nakon što je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije 8. februara 2017. godine izvijestila o sistemu sigurnosnih mjera za uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i slijedom toga isključila neke evropske i hrvatske kompanije iz registra, u srijedu, 15. februara 2017. godine, sve hrvatske kompanije koje imaju dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, ribe i ribljih prerađevina te peradi i proizvoda u peradarskoj industriji vraćene su u ruski registar”, izvijestilo je MVP.

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor obavijestila je 8. februara sve ambasade stranih država u toj zemlji, pa tako i hrvatsku, da se kompanije koje u razdoblju od 18 do 36 mjeseci nemaju registrovan uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na rusko tržište, a koje izvoze putem izvoznih dozvola, isključuju iz registra.

Te mjere Ruska Federacija donijela je radi usklađivanja s regulativom koja propisuje da se kod uvoza proizvoda iz trećih zemalja, a koja se duže vrijeme ne izvoze u Rusiju, ne može osigurati razina biološke i prehrambene sigurnosti koja je potrebna za navedene proizvode. Kompanije koje su isključene iz registra od 2. februara ove godine bile su PIK Vrbovec i Vindija.

Prema internetskim stranicama Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, kompanije koje su sada u registru su PIK Vrbovec, Belje, Koka, Perutnina Ptuj Pipo, Vindija, Ostrea, Sardina i Cromaris.