Hrvatski Telekom ulazi u bankarstvo

0

Hrvatski telekom do ljeta će u svoju ponudu uvrstiti mobilno bankarstvo.

Uslugu “Telekom Bankarstvo” ugovorio je s najvećom bankom u Hrvatskoj, Zagrebačkom bankom, a pružaće je preko mobilne aplikacije.

Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a kaže da je njihov ulazak u područje digitalnog bankarstva dobar primjer transformacije operatera.

“Siguran sam da će korisnici brzo prepoznati vrijednost jednostavnog i brzog upravljanja vlastitim finansijama koje pruža usluga Telekom Bankarstva, i da će ova inovacija rezultirati najboljim korisničkim iskustvom”, kaže Tomašković, prenosi Poslovni dnevnik.

HT, kao i A1 Hrvatska, već duže vrijeme želi ući u bankarstvo. No, kao i ostali telekomi, zbog regulatornih barijera ulasku na domaće finansijsko tržište, bio je naklonjeniji partnerstvu s bankama.

U međuvremenu se situacija u bankarstvu u cijeloj Uniji značajno se promijenila zbog pritiska Evropske komisije i uvođenja otvorenog bankarstva. Prvi korak napravio je HPB (Hrvatska poštanska banka) prije dvije godinu, ponudivši mogućnost online otvaranja računa.

Nedavno je Erste banka ponudila jednostavnu mobilnu aplikaciju za prenos novca KEKS Pay, a onda je ove sedmice i jedna od dvije najveće mobilne banke u Evropi, Revolut, do ljeta najavio dolazak u Hrvatsku.

Klaudio Ćezario, zamjenik predsjednika uprave Zabe, kaže da žele da ponude više klijentima. “Kao vodeći na tržištu, Zaba i HT, uvode nove trendove”, zaključuje Ćezario.