Hrvatski ministar turizma: Sezona će biti na nivou planiranog

0

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli izjavio je u ponedjeljak da će ovogodišnja turistička sezona biti na nivou plana, s oko tri posto porasta turističkih dolazaka i jedan do dva posto rasta u noćenjima.

Cappelli je novinarima iznio podatke da je od početka godine do sada ostvareno 4 posto više turističkih dolazaka te oko 1,5 do 2 posto više noćenja, prenijela je agencija Hina.

Istakao je i finansijske pokazatelje, iznijevši da fiskalizacija pokazuje da je ostvareno oko 1,4 milijarde kuna više prometa nego u istom razdoblju lani u području pružanja usluga u smještaju i ugostiteljskih usluga.

“S obzirom na booking koji očekujemo u 9. i 10. mjesecu, a on je jako dobar u svim segmentima – i kad govorimo o nautici, o privatnom smještaju, naročito o hotelima, očekujemo da ćemo završiti godinu tako kako smo i planirali, a to je negdje 3 posto povećanje na nivou godine u dolascima i 1 do 2 posto u noćenjima”, izjavio je Cappelli.

Dodao je da će slično biti i u fiskalnom dijelu, odnosno očekuje se povećanje prometa od 2 do 3 posto. 

“Jedna teška sezona, kao što smo i predviđali, ali predviđali smo taj rast negdje oko tri posto, što će se na kraju godine ispostaviti da smo dobro planirali”, ustvrdio je Cappelli.