Hrvatski hotelijeri i ugostitelji traže povećanje kvote stranih radnika

0

Hrvatski hotelijeri, ugostitelji i ostali radnici u turizmu uputili su prošle sedmice Vladi pisani apel za povećanje kvote stranih radnika. Pismom koje su potpisale Hrvatska udruga turizma (HUT) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od premijera Andreja Plenkovića i Vlade traže dodatne kvote stranih radnika, njih oko 4500.

Udovolji li Vlada tom zahtjevu, ovogodišnja kvota stranaca raspoloživih za rad u turizmu mogla bi narasti na 20.000.

Kako tumači Jutarnji list, ovaj zahtjev znači kako su hrvatski turistički radnici gotovo sasvim ispucali dosad odobrene kvote stranih radnika a iako list nije dobio zvaničan komentar na upućeno pismo, iz dobro upućenih izvora saznaje da hotelijerima, restoraterima i ostalima ponajviše nedostaju pomoćni radnici u turizmu.

Navode kako je HUP još 22. maja poslao upozorenje da postoji manjak kvota za pojedine kategorije radnika, prije svega u sektoru turizma i ugostiteljstva, u kojemu je od 15.600 dozvola raspoloživo još samo 3000.

No u Ministarstvu rada tvrde da je među nezaposlenim građanima Hrvatske oko 1600 ljudi koji su izrazili spremnost za rad u sezoni, da postoji i prostor za zapošljavanje prenzionera te da se 70 posto poslodavaca koji su tražili kvote nisu uopće javili HZZ-u kako bi pokušali naći domaću radnu snagu. Dodaju da će pratiti situaciju i blagovremeno odlučiti treba li kvote povećavati ili ne.