Hrvatske banke uspješno prešle na euro

0

Najveće banke koje posluju u Hrvatskoj u ponedjeljak su objavile podatke o uspješnom prelasku na euro i dostupnosti svih usluga za klijente, dok poslovnice nekih banaka isključivo danas rade samo u popodnevnim satima.

Da su banke uspješno dovršile proces prilagođavanja poslovanja na euro, objavila je Hrvatska udruga banaka (HUB), udruženje koje okuplja 19 vodećih hrvatskih banaka.

Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom kursu određenim zakonskim rješenjem, napisali su iz HUB-a, istaknuvši i da je oko 2.700 bankomata softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

Očekuje se da će svih oko 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. januara, do kada se i ne plaća naknada za podizanje gotovog novca s bankomata bilo koje banke. HUB na dnevnoj bazi ažurira i kartu aktivnih bankomata.

Istakli su i da će bankomati do 1. aprila, u skladu s odlukom Hrvatske narodne banke (HNB), isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju snabdijevanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korišćenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivaće i novčanice od 50 eura, uz uslov da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura, prenosi Investitor.me.

Nakon 1. aprila, bankomati će postupno početi da isplaćuju i druge apoene, zavisno od procjene i poslovnoj politici pojedine banke, napomenuli su iz HUB-a.

Podsjetili su i da će banke, Fina i Hrvatska pošta svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura tokom cijele 2023. godine, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji.

Naglasili su da, u skladu s propisima, HNB s mijenjanjem gotovog novca kune za gotov novac eura počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade, pri čemu se kovanice mogu mijenjati do 31. decembra 2025, a novčanice bez vremenskog ograničenja, prenose zagrebački mediji.