Hrvatska: Vlada “odmrznula” cijene goriva

0

Zbog stabilizacije cijena goriva na svjetskom tržištu, Vlada Hrvatske donijela je odluku o odmrzavanju cijena goriva koja stupa na snagu sutra, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema odluci Vlade Republike Hrvatske, a na prijedlog ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, ukinuta je odluka o limitu najviše cijene naftnih derivata distributerima koji posluju na području Hrvatske.

“Zahvaljujući pravovremenoj akciji zaustavili smo udar cijena goriva na građane i poduzetnike, a danas ćemo tu odluku ukinuti”, rekao je Plenković.

Na sjednici vlade je istaknuto kako je od donošenja odluke o limitiranju cijena došlo do pada cijena na svjetskim tržištima, a od sada će trgovci cijene moći formirati slobodno, bez ranijeg limita koji je iznosio oko 11 kuna (1,46 eura).

Uredba o ograničenju bila je na snazi protekla dva mjeseca, odnosila se najprije na sva, a potom na goriva bez aditiva, kako bi se stabilizirali uvjeti na domaćem tržištu, kazao je ministar Ćorić te dodao kako će Vlada, ako ponovno dođe do snažnog rasta cijena naftnih derivata, reagirati.

Vlada je reagirala nakon što su cijene nafte i naftnih derivata dostigle rekord u povijesti suvremene Hrvatske.

Hrvatska Vlada je sredinom listopada donijela uredbu po kojoj trgovci naftnim derivatima narednih mjesec dana mogu prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11,10 kuna (1,48 eura) po litri, dok je za Eurodizel BS postavljena maksimalna cijena od 11 kuna (1,46 eura) po litri. Ova uredba produljena je polovicom studenog, ali samo za naftne derivate bez dodanih aditiva.