Hrvatska uvodi euro u mandatu naredne vlade

0

Hrvatska je ugovorom o pristupanju Evropskoj uniji (EU) preuzela obavezu usvajanja eura kao zvanične valute i naš je strateški cilj da do kraja mandata sljedeće vlade Hrvatska ispuni kriterijume i to i učini, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković.

On je naglasio da su ekonomske koristi od eura brojne. Trajno će se ukloniti valutni rizik u privredi, kao i smanjiti trošak zaduživanja svih domaćih sektora, odnosno građani i preduzeća imaće manje troškove finansiranja nego u slučaju da Hrvatska ostane izvan europodručja.

– Uvođenjem eura Hrvatska se trajno rešava valutnih rizika, trajno će se otkloniti trošak konverzije, a za privrednike je takođe važno naglasiti da upotreba zajedničke valute trajno doprinosi jačanju međunarodne razmjene i konkurentnosti – kazao je Plenković.

Euro je druga najveća i najsnažnija globalna valuta kojom se koristi više od 340 miliona ljudi u europodručju EU, rekao je Plenković.

Napomenuo je da je Hrvatska od svih EU država izvan eurozone najmanja po broju stanovnika, a istovremeno najviše euroizirana.