Hrvatska uvodi euro: Ko će biti najveći dobitnici

0

Hrvatska može uvesti euro najranije 1. januara 2023. godine, a najveće prednosti mogle bi da imaju kompanije orijentisane na izvoz u to područje.

To je rečeno na konferenciji “Jednostavno o euru” u organizaciji studentskog udruženja “Finansijski klub” u Zagrebu.

– Hoće li Hrvatska ući u eurozonu 1. januara 2023. ili godinu ili dvije kasnije, zavisi od toga kada ćemo ispuniti nominalne kriterijume konvergencije – izjavio je guverner Boris Vujčić, podsjetivši da je Hrvatska prošlog ljeta ušla u Evropski valutni mehanizam II (ERMII), prenosi Poslovni.hr.

Guverner je istakao da ERM II traži od članica da provedu najmanje dvije godine unutar mehanizma.

Ako uspije da zadovolji nominalne uslove konvergencije tzv. kriterijume iz Mastrihta – stabilan kurs, stabilne kamatne stope, deficit budžeta i nivo javnog duga, zemlja u ERM II može da provede neograničeno vrijeme.

Osvrnuo se na istraživanje da građani kod uvođenja eura najviše strahuju od pada standarda zbog rasta cijena. Istraživanja u zemljama koje su uvele euro pokazuju da to nije opravdan strah jer su cijene u godini uvođenja eura u prosjeku porasle 0,23 odstotna boda.

Ministar privrede Tomislav Ćorić rekao je da bi potencialno najveći dobitnici od uvođenja eura mogli biti izvoznici s obzirom na nestanak valutnog rizika.

Istakao je da uvođenje eura nije cilj sam po sebi već se radi o vrlo dobrom alatu za dugoročan ekonomski rast i razvoj.