Hrvatska se za godinu vraća na nivo prije krize

0

Krajem ove ili početkom 2022. Hrvatska bi se trebala vratiti na nivo prije krize. Dobra vijest za privredu s perspektivom eura 2023., no optimističnoj slici prijete brojni rizici, od slabe vakcinisanosti do balona na tržištu nekretnina, moglo se čuti na konferenciji Zagrebačke berze i penzionih fondova “Izazov promjene”, piše Poslovni.hr.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će iduće sedmice izaći s rebalansom i novim projekcijama.

– Krajem ove ili početkom iduće godine trebali bismo dosegnuti pretpandemijske brojke – rekao je.

Vlada će osvježiti i fiskalna očekivanja za naredne tri godine koje će obilježiti provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti čiji bi efekti u prosjeku trebali pogurati BDP za 1,5 postotnih bodova.

U Hrvatsku je dosad stiglo 818 miliona eura, a nove injekcije ovisit će o ispunjenju 34 mjerila do kraja godine. Ispuni li ih, Vlada izvještaj o tome podnosi EK u januru ili februaru, a potom “u maju ili junu očekujemo novu uplatu”.

Na planu eura, kaže, sve ide po planu. Kamatne stope i tečaj nisu upitni, no nova je bojazan inflacija.

– Nama je inflacija prioritet zbog društva, ekonomije i građana, no treba ju gledati i kroz Maastricht iako je Hrvatska na prosjeku EU. Po projekcijama i to bismo trebali zadovoljiti. Realni datum ulaska u eurozonu je 2023., ne vidim razloga da ne ispunimo kriterije – kazao je Marić.