Hrvatska razmatra potez koji bi ‘potopio’ bh. privredu

0

Hrvatski privrednici zatražili su od vlasti u Zagrebu da obore vrijednost kune, kako bi njihova roba bila jeftinija u inostranstvu.

To bi se najviše odrazilo na BiH, gdje Hrvatska izvozi veliki dio svoje proizvodnje, i koja nema načina da kontrolira uvoz iz Hrvatske.

Stručnjaci smatraju da bi slabija kuna dovela do potopa bh. proizvođača. Hrvatski proizodi bi time postali jeftiniji u BiH, dok bi bh. proizvodi proporcionalno poskupjeli u Hrvatskoj i postali nekonkurentni. 

Hrvatsko Vijeće za privredna pitanja zatražilo je prije nekoliko dana devalvaciju kune za deset posto, dva posto godišnje u narednih pet godina. 

Nasreću, prve reakcije govore da vlast nije naročito sklona ovom rješenju. Iz Narodne banke Hrvatske su se odmah oglasili i kazali da neće mijenjati svoju kursnu politiku te da će i dalje raditi na stabilnom kursu kune.

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić također nije bio oduševljen prijedlogom Vijeća, te je rekao da konkurentnost proizvoda treba dizati ali na druge načine, a ne rušenjem vrijednosti valute. No, o ovome će se u narednom periodu još raspravljati u Zagrebu.

Podsjetimo da je BiH od 1. februara ukinula carine na uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, zbog čega se očekuje porast uvoza iz susjedne države kao i gubici od više stotina miliona maraka među domaćim proizvođačima.

Ukoliko bi sada došlo i do rušenja vrijednosti kune to bi bio novi udarac bh. privredi.

Inače, ovo je taktika kojom su se mnoge zemlje služile kako bi osvajale strana tržišta i rušile konkurenciju. Kina je godinama optuživana da vještački obara vrijednost svoje valute kako bi njeni proizvodi bili jeftiniji u SAD, Evropi i ostatku svijeta. 

Upravo niska vrijednost juana omogućila je ekspanziju kineskog izvoza. 

Novi američki predsjednik Donald Tramp optužio je niz zemalja da vještački drže nisku vrijednost vlatue. Osim Kine, on je za istu stvar optužio Japan i Njemačku (za euro), te kazao da SAD trpe ogromne gubitke zbog niskih vrijednosti ovih valuta. 

(D.S.)