Promjene na vrhu liste najvećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj

Poslovni sistem Grupe Pivac postao je najveća prehrambena kompanija u Hrvatskoj, piše Danica.hr.

Kumulativno su lani firme iz tog sistema ostvarile 888 miliona eura prihoda i 30 miliona eura neto dobiti. Najviše je tome pridonijela matična firma Mesna industrija braća Pivac s 334 miliona eura prihoda i 9,3 miliona eura profita.

PPK Karlovac imao je 289 miliona eura prihoda i 13 miliona eura dobiti, a čakovečka Mesna industrija Vajda 98 miliona eura prometa i 2,1 milion eura profita.

Pretekli Vindiju i Podravku

U sistemu grupacije posluje i Kraš, koji je u većinskom vlasništvu Braće Pivac, prihodi su mu iznosili 167 miliona eura, a dobit 5,8 miliona.

Firme iz grupe isplaćuju prosječne neto plaće između 896 eura (Vajda) i 977 eura (Braća Pivac). Grupa je lani zapošljavala ukupno 3700 radnika.

Usporedbe radi, Pik Vrbovec imao je lani 328 miliona eura prihoda, ali je ostvaren gubitak od gotovo šest miliona eura. Gavrilović je ostvario 104 miliopna eura prometa te skromnih 24.000 eura dobiti.

Druga najveća prehrambena grupacija u Hrvatskoj je Vindija grupa s ukupnim prihodima od otprilike 750 miliona eura. U njenom sastavu posluju Vindija, Koka, Vindon, Vir 1898, Vindija trgovina (pekarna Latica i Novi domil u međuvremenu su ugašeni).

Grupa Podravka, kojom dominiraju firme Podravka, Belupo i slovensko Žito, lani je ostvarila ukupne prihode od 714 miliona eura uz neto dobit od čak 66,4 miliona eura. Podravka je tako imala veću dobit nego Pivac i Vindija zajedno.