Hrvatska potpisuje ugovor, BiH još nije odobrila gradnju Pelješkog mosta

0

Dok Hrvatska čeka da Evropska komisija završi sve interne procedure za sufinansiranje projekta gradnje Pelješkog mosta, vrijednog 420 miliona eura, Vijeće ministara BiH još nije ni dobilo, a kamoli usvojilo ni zaključke bh. eksperata koji su dali saglasnost za gradnju.

Ovu informaciju potvrdio je za Dnevni avaz Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa BiH.

Za danas je planirano da Hrvatska u Briselu zvanično potpiše sve dokumente kako bi dobili 357 miliona eura bespovratnih sredstava za gradnju mosta, pristupnih autocesta i stonske zaobilaznice, s tim da će implementacija projekta početi u septembru.

Gradnja ovog mosta predmet je sporenja Hrvatske i BiH već godinama zbog opasnosti da bi most mogao narušiti pravo naše države na izlaz ka otvorenom moru.

No, bh. eksperti još su početkom decembra 2006. godine dogovorili sve karakteristike ovog mosta koje su bile sporne, odnosno njegovu visinu i širinu plovnog puta.

Bh. delegacija tražila je da most bude visine 55 metara, a širina plovnog puta 285 metara, što je i uvaženo. No, Pejić ne zna zbog čega se čekalo deset godina na slanje i usvajanje ovih zaključaka.

Vrlo brzo ćemo zaključke uputiti na Vijeće ministara BiH. Ali, zbog čega se čekalo godinama, to ne znam. Čovjek koji je na tome radio je suspendiran – kaže Pejić.

Brojke

  • 2.404 metra dužina mosta
  • 3,5 godina rok za završetak radova
  • 27 metara dubina mora ispod mosta