Hrvatska ni nakon 8 mjeseci ne da posao bh. firmi

0

Izvođač radova na dionici autoceste preko Pelješca “Duboka-Šparagovića” dužine 12,5 kilometara, na koju će se “naslanjati” Pelješki most, nije izabran ni 8 mjeseci nakon otvaranja ponuda, iako je rok bio 120 dana.

Najbolju ponudu za tu dionicu dala je bh. kompanija Integral inženjering iz Laktaša.  

U Hrvatske ceste na tender je stiglo sedam ponuda, koje su otvorene 4. juna prošle godine.

Finansijski najbolju ponudu dala je firma Integral inženjering, i to u iznosu od 321 milion kuna (oko 85 miliona KM). No, prema pisanju hrvatskih medija, problem je što se Hrvatima ova cijena učinila preniska.

– Budući da je vrijednost radova Hrvatskih cesta procijenjena na 482 miliona kuna (127 miliona KM) bez PDV-a, mnogima je u građevinarskim krugovima ova cijena začuđujuće niska, a neki, pak, tvrde da je za taj iznos nemoguće sagraditi tu izuzetno zahtjevnu dionicu – piše Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, cijeli se proces odužio zbog odredbi Zakona o javnoj nabavi, koji propisuje da naručitelj, u ovom slučaju Hrvatske ceste, za sve nejasnoće iz ponude pismenim putem moraju pitati ponuditelja. On onda ima deset dana da se izjasni.

Ako, pak, ponuditelj ne dostavi traženo pojašnjenje ili dokumente, Hrvatske ceste ponovno moraju tražiti pojašnjenje i tako unedogled.

Prema dostupnim informacijama, povjerenstvo za ovaj tender još traži pojašnjenja od ponuditelja, pa je teško reći kada bi mogao biti odabran izvođač.

Nakon odabira ostali se ponuditelji mogu žaliti Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave, a taj postupak traje još koji mjesec.

Zanimljivo je da će, zbog kašnjenja izvođača radova za izgradnju autoceste preko Pelješca, Pelješki most praktično biti neupotrebljiv neko vrijeme nakon izgradnje.

Prema ugovoru Hrvatskih cesta s kineskom kompanijom CRBC, most Pelješac mora biti završen 31. jula 2021. godine. No, sada je već jasno da do tada neće biti završena izgradnja autoceste preko Pelješca.

Ta cesta se sastoji od dvije dionice. Prva je već spomenuta dionica za koju je najnižu ponudu dao Integral, a druga je dionica Šparagovići – Doli, za koju još nisu otvorene ponude.