Hrvatska: Najveća stopa inflacije u posljednjih osam godina

0

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u avgustu su povećane 3,1 posto na godišnjem nivou, što je najviša stopa inflacije još od aprila 2013. godine kada je iznosila 3,3 posto i ubrzanje je inflacije u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

Prvi snažniji rast inflacije u zemlji zabilježen je u aprilu ove godine – 2,1 posto, što je tada bilo najviše od avgusta 2018. godine, stopa rasta se zadržala na istom nivou i u maju, dok je u juno blago usporila na dva posto, da bi u julu porasla na 2,8 posto i u avgustu ubrzala na 3,1 posto.

Statistika pokazuje da su najviše porasle cijene prevoza, za 9,9 posto u odnosu na avgust prošle godine, a podaci DZS-a pokazuju i da su usluge vazdušnog prevoza skočile 46,7 posto, a pomorskog putničkog prevoza 18,1 posto.

U restoranima i hotelima samo cijene usluge smještaja na godišnjem nivou porasle su 12,2 posto, a cijene hrane koje imaju značajan udio u potrošačkoj korpi, nastavile su započeti rast iz jula pa su u prosjeku na godišnjem nivou više 2,4 posto, prenijele su agencije.