Hrvatska firma razvija ekološku gradsku čistilicu

0

Firma RASCO, sa sjedištem u Kalinovcu pokraj Đurđevca u Hrvatskoj, koja ima 360 radnika, radi na razvoju kompaktne gradske vakuumske čistilice, stroja koji će ekološki čistiti gradske ulice.

Ružica Petričec Fabijanec, direktorica financija RASCO-a izjavila je da električni pogon razvijaju u saradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te da on predstavlja drugi najveći R&D projekt što ga je firma poduzela od osnivanja.

“Odmah po osnivanju firme vlasnici su shvatili da su inovacije ono što im osigurava napredak i zato smo u 28 godina rada konstantno u inovacijama, a upravo radimo na drugom, najvećem R&D projektu od osnivanja”, kaže Petričec Fabijanec, prenosi Poslovni.hr.

Dodaje da je RASCO još devedesetih osnovao svoj R&D centar i fokusirao se na razvoj i proizvodnju vozila za održavanje saobraćajne infrastrukture.

Rade strojeve koje čiste pješačke površine i ceste od nečistoća, strojeve koji čiste od snijega te one koji kose travu uz ceste.

Navodi da je njihova prva kapitalna inovacija, odnosno prvi veliki R&D projekt koji su napravili, bio multifunkcionalno vozilo za čišćenje urbanih područja.

“Napravili smo to svojim kapitalom, znanjem i resursima, a kada smo 2012. godine dovršili projekt i krenuli s prodajom na međunarodnom tržištu dočekao nas je hladan tuš. Prodaja nije išla dobro, jer nismo imali dobru postprodaju”, kaže Petričec Fabijanec.

Vlasnici su to riješili tako što su napravili spin-off firmu u partnerstvu s poznatim njemačkim proizvođačem komunalnih vozila za održavanje i tako riješili problem postprodajne podrške. Od tada prodaja ide odlično.

Isporuke od 2020.

“Ova nova inovacija, kompaktne gradske vakuumske čistilice, koja će usto moći biti isporučena i s električnim pogonom i biti gotova do kraja 2020. godine, potpuno je drugačije financirana. Za R&D ulaganje od 30,4 miliona kuna povukli smo 15,9 miliona kuna iz EU fondova i to je bilo ključno, jer smo tako mogli ući u razvoj i paralelno zadržati likvidnost”, kaže Petričec Fabijanec, prenosi Poslovni.hr.