Hrana, odjeća i prijevoz pojeftinili dok su pića, režije i stanovi skuplji

0

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru u odnosu na avgust nisu zabilježile značajnije promjene, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Odjeća i obuća su poskupjele u prosjeku za 3,7 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,3, zdravstvo i komunikacije za po 0,1 posto, prijevoz je poskupio za 0,2, a obrazovanje za 0,4 posto, piše Večernji list.

U septembru, u odnosu na avgust, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su jeftiniji za 0,5 posto, namještaj, aparati za kućanstvo i redovito održavanje kuće jeftiniji su za 0,4 posto. Rekreacija i kultura pojeftinile su za 0,8 posto te ostala dobra i usluge za 0,1 posto. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u ostalim odjeljcima, prema namjeni potrošnje, za isto razdoblje nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene nivoa cijena.

Nivo cijena u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne niži je za 1,1 posto. Prosječni pad cijena zabilježili su hrana i bezalkoholna pića za 1,5 posto, odjeća i obuća za 8,2, namještaj, aparati za kućanstvo i redovno održavanje kuće za 1,4 posto. Prijevoz je također niži za 3,6 posto, cijene komunikacija smanjile su se za jedan posto, ostala dobra i usluge za 0,4 posto.

Prosječni rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duhan za 6,3 posto, a stanovanje i režijski troškovi povećani su za 0,4 posto. Cijene zdravstvenih usluga, rekreacije i kulture veće su za 0,1 posto, obrazovanja za 0,5 posto, a usluge u restoranima i hotelima skuplje su za 0,6 posto.

Prema rezultatima istraživanja koje je prošle godine provela kompanija Visa, najveći dio “kolača” (više od 50 posto mjesečnog budžeta) odlazi na osnovne životne troškove. Glavni mjesečni izdaci su hrana (prosječno oko 400 KM) i komunalije (190 KM), zatim roba široke potrošnje (oko 90 KM), obrazovanje (50 KM) i računi za mobilni telefon (40 KM). Kada je riječ o upravljanju osobnim budžetom, polovina ispitanika (49 posto) rekla je da nikada ne bi štedjela novac isključivo na hrani, ali oko 30 posto njih bi podjednako smanjilo troškove u kupnji, komunalijama, obrazovanju…