Hrana iz BiH i na tržištima drugih kontinenata: Izvoz mali ali postoji

0

Iako u razmjeni hrane bilježimo veliki spoljnotrgovinski deficit, proizvodi biljnog i životinjskog porijekla iz BiH, pored Evrope, nađu put i do daleke Azije i Afrike. Iako je riječ o prilično malim količinama mesa, mlijeka, žitarica, voća, povrća i njihovih prerađevina, činjenica je da domaća hrana stiže i van granica evropskog tržišta.

BiH je prošle godine u Siriju izvezla mesa u vrijednosti 200.000, a u Hong Kong 82.500 KM, dok je u Mongoliji završilo 24.000 KM mesnih prerađevina iz BiH.

U Oman je izvezeno 770 KM mlijeka, a u Kuvajt 1,1 milion KM mliječnih proizvoda.

Iz BiH je prošle godine put Saudijske Arabije otišao 1,1 milion kilograma proizvoda od žita i brašna, ukupne vrijednosti 6,3 miliona KM.

U istom periodu, na tržište Kanade izvezeno je proizvoda na bazi žitarica i brašna vrijednih 150.300, a u Burkinu Faso 315 KM, dok je ovih i proizvoda od voća i povrća vrijednih 11.000 KM završilo u Kataru.

U Tunis smo otpremili 40 tona voća koje su koštale 45.000 KM, a u Australiju 100 tona proizvoda od povrća vrijednosti 260.000 KM.

Tokom 2016. godine, u Tunis je iz BiH izvezeno živih životinja koje su koštale 2,3 miliona KM.

Prema mišljenju domaćih poljoprivrednika, činjenica da hranu izvozimo u Aziju, Afriku, Ameriku i Australiju jeste zanimljiva, ali je, kako ističu, riječ o količinama koje ne mogu da poprave spoljnotrgovinski deficit.

– Na ove kontinente izvozimo zaista malo proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, tako da je ovdje više riječ o nekom kuriozitetu, a ne značajnijim stavkama u trgovinskoj razmjeni. Pretpostavljam da u pomenute daleke države nismo izvozili mlijeko, nego mliječne proizvode, prije svega sir. Kad je riječ o povrću, tu su prije svega salate i krastavci, a od voća jabuka i šljiva. Među proizvodima od žitarica i brašna koji su završili u bijelom svijetu, najzastupljeniji su konditorski proizvodi, dok se proizvodi od voća u prvom redu odnose na kompote i džemove – rekao je za Blic predsjednik Udruženja stočara i proizvođača mlijeka RS Vladimir Usorac.

Zvanična statistika pokazuje da je BiH prošle godine najviše mesa izvezla u Tursku i Srbiju. Najveća količina voća završila je u Rusiji,  Srbiji i Hrvatskoj, a mlijeka na tržištu Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske.

Pored evropskih država koje su najveći izvoznici govedine i svinjetine  u BiH, na naše tržište meso i mesne prerađevine stižu i iz Amerike, Afrike, Australije.

Primjera radi, lane je iz Argentine uvezeno 216 tona mesa, ukupne vrijednosti skoro 852.000 KM, dok je iz Maroka uvezeno 408 tona prerađevina od mesa, ukupne vrijednosti 2,4 miliona KM.

Domaći proizvođači upozoravaju da je riječ o proizvodima izuzetno sumnjivog kvaliteta koje, zbog niske cijene, prerađivači i građani ipak masovno kupuju.

Uvoz hrane tri puta veći od izvoza

BiH je lani izvezla hrane u vrijednosti 700,8 miliona, a uvezla 2,24 milijarde KM. Najveće izvozne stavke u prošloj godini bile su voće i povrće – 166,5 miliona KM, žitarice i proizvodi od žitarica – 154,6 miliona, te meso i prerađevine od mesa – 133,8 miliona KM.

Kad je riječ o uvozu, na domaćem tržištu završilo je takođe najviše hrane iz ovih grupa proizvoda.

Najveći izvoz hrane BiH je zabilježila u Tursku, Srbiju i Hrvatsku, dok smo najviše uvozili iz Srbije, Hrvatske i Njemačke.

Blic