“Hotel propasti” koštao 700 miliona eura, a nije imao nijednog gosta

0

Hotel u koji je uloženo 700 miliona eura nikada nije primio goste, a zbog toga je stekao i ne tako poželjan nadimak “hotel propasti”.

Radi se o hotelu “Ryugyong” u Pjongjangu u Sjevernoj Koreji, a njegova gradnja započela je još 1987. godine s velikim planovima da se otvori za posjetioce nakon dvije godine.

Otvaranje hotela bilo je tempirano da se poklopi sa Svjetskim festivalom omladine i studenata 1989., sa dizajnerima koji su namjeravali da obore rekord za najviši hotel na svijetu, titulu koju je u to vrijeme imala Južna Koreja.

Hotel “Ryugyong” dizajniran je u neobičnom piramidalnom obliku i prelazi 304 metra visine sa 105 spratova, a dizajniran je da ima čak 3.000 soba i pet restorana.

Međutim, uprkos tome što su organizatori uložili oko 700 miliona eura u projekat, napredak u izgradnji zgrade je godinama bio usporen.

Planiranu visinu dostigao je 1992. godine, ali je zbog ekonomske krize izgradnja tada zaustavljena, a kran je ostavljen na vrhu zgrade.

Sljedećih 16 godina, hotel “Ryugyong” stajao je prazan, sa svojim golim betonskim eksterijerom koji se nadvijao nad okolnim zgradama. U to vrijeme građevina je dobila nadimak “hotel propasti”.

Nakon duže pauze, kran je uklonjen, a hotel “Ryugyong” je obložen metalom i staklom što je koštalo skoro 170 miliona eura.

Krajem 2012. njemačka hotelska grupa Kempinski objavila je da će sljedeće godine djelimično otvoriti “Ryugyong” pod svojim upravljanjem. Međutim, samo nekoliko mjeseci kasnije, kompanija se povukla, prenosi B92.

Dalji radovi na hotelu odvijali su se 2018. godine, kada je opremljen LED svjetlima u pokušaju da ga učini malo ugodnijim za posmatrače, kao i natpisom na kojem je jednostavno pisalo: “Hotel Ryugyong”.

Ipak, još nije otvoren za rezervacije.