Hong Kong potvrdio tehničku recesiju, prvu od globalne finansijske krize

0

Hong Kong je u petak potvrdio da je njegova ekonomija u trećem kvartalu završila u recesiji, prvoj u posljednjih 10 godina, zbog eskalacije protuvladinih protesta i američko-kineskog trgovinskog rata.

Ekonomija je u razdoblju od jula do septembra zabilježila sezonski prilagođeni pad aktivnosti od 3,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su revidirani podaci tamošnje vlade, u skladu s preliminarnom procjenom.

Time je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen drugi kvartal zaredom, što znači da je ekonomija u tehničkoj recesiji koja se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na kvartalnom nivou.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine hongkonški BDP je smanjen je za 2,9 posto, također u skladu s preliminarnom procjenom. To je najslabiji rezultat od globalne finansijske krize prije 10-ak godina.

Višemjesečni sukobi policije i prosvjednika gurnuli su to finansijsko i trgovinsko središte u najtežu krizu od 1997. godine kada se vratilo u sastav Kine po završetku britanske vladavine.

Turisti otkazuju rezervacije, malotrgovce pritišće oštar pad prometa a padaju i cijene na tržištu dionica, pojačavajući pritisak na grad, koji već osjeća negativne posljedice usporavanja kineske ekonomije i otegnutog američko-kineskog trgovinskog sukoba. (Hina)