Honda predstavila inteligentna rješenja za “društvo bez sudara”

0

Honda je premijerno otkrila dve ključne napredne tehnologije koje trenutno razvija sa namjerom da realizuje svoj cilj “nultih smrtonosnih posljedica saobraćajnih nesreća” do 2050. godine, a u kojima učestvuju Honda motocikli i automobili.

“Inteligentna tehnologija za pomoć vozaču” i “Safe and sound” mrežna tehnologija kreirane su sa ciljem da ukažu na saobraćajne rizike i eleminišu ljudske greške koje su, u 90% slučajeva, uzrok saobraćajnih nezgoda.

“Inteligentna tehnologija za pomoć vozaču” je prva tehnologija na svetu koja koristi ADAS senzore i kamere za prepoznavanje potencijalnih rizika u okruženju vozila, što omogućuje vještačkoj inteligenciji da ukaže na opasnosti tokom vožnje.

Istovremeno, ovo napredno rješenje utvrđuje optimalno ponašanje u vožnji na osnovu stvarnog vremena i nudi pomoć prilagođenu kognitivnom stanju i saobraćajnim situacijama svakom vozaču pojedinačno, prenosi B92.

“Safe and Sound” mrežna tehnologija povezuje sve korisnike puteva kroz telekomunikacije – kako učesnike u saobraćaju, tako i uređaje povezane sa mobilnošću, zbog čega može da predvidi potencijalne rizike i pomogne ljudima da izbjegnu opasnost prije nego do sudara uopšte i dođe.

Informacije o rizicima u saobraćajnom okruženju otkrivaju se na osnovu podataka pribavljenih sa drumskih kamera, kamera u vozilu i smartfona, koji se prikupljaju u serveru kako bi se to saobraćajno okruženje reprodukovalo u virtuelnom prostoru.

Imajući u vidu stanje i karakteristike svakog pojedinačnog vozača, sistem predviđa i simulira ponašanja korisnika puta sa visokim rizikom od sudara, a potom izvodi najprikladnije informacije za podršku kako bi im pomogao da izbjegnu opasnosti.

Sa ciljem otkrivanja osnovnih uzroka grešaka u vožnji zbog kojih vozač osjeća anksioznost, Honda je sporvela čak i istraživanje o “tehnologijama za razumijevanja ljudi”.

Na putu do kreiranja “društva bez sudara”, Honda će proširiti uvođenje već postojećeg, inteligentnog Honda SENSING 360 sistema u sve modele, koji će se pojaviti na najvećim svjetskim tržištima do 2030. godine.