Hoće li Musk morati napustiti Teslu: To bi bio veliki udarac

0

Elon Musk je srce i duša Tesle, najpoznatijeg svjetskog proizvođača električnih automobila.

No, ako Američka komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) uspije u svojoj tužbi koju je jučer podnijela, on će morati odstupiti, piše CNN.

SEC je podnio tužbu u četvrtak u kojoj optužuje Muska da je davao lažne i obmanjujuće izjave čime je uticao na vrijednost dionica Tesle i nanio štetu dioničarima.

Prema pisanju CNN-a, najšokantniji dio tužbe je SEC-ov zahtjev da se Musku zabrani da bude šef ili direktor bilo koje javne (berzanske) kompanije.

– Ovo je nuklearna prijetnja da ga se natjera na nagodbu – rekao je John Coffee, profesor na pravnoj školi Kolumbija.

Dionice Tesle pale su za 12 posto nakon objave ove vijesti.

Musk se brani nazivajući SEC-ov potez „neopravdanom akcijom“ koja ga je duboko rastužila i razočarala. Kaže da je uvijek poduzimao poteze u „najboljem interesu istine, transparentnosti i investitora“.

CNN piše da su optužbe veoma ozbiljne.

Coffee kaže da, u teoriji, sud sada može Musk doživotno zabraniti da obnaša direktorsku funkciju, iako se u tužbi SEC-a ne navodi tačan period predložene zabrane.

Martha Stewart je, podsjeća CNN, 2006. godine pod sličnim optužbama SEC-a dobila zabranu od 5 godina vođenja bilo koje javne kompanije.

Mogući ishod nagodbe

SEC ovim želi poslati jasnu poruku: Šefovi korporacija ne mogu davati izjave ne uzimajući u obzir njihovu tačnost.

Sudski proces mogao bi potrajati sedmicama ili mjesecima, što bi moglo biti problem za Teslu koja je u dugovima.

Charles Whitehead, profesor pravne škole Cornell, kaže da bi mogući ishod nagodbe mogao biti da Musk napusti poziciju generalnog direktora, ali da ostane u kompaniji na nekoj nižoj poziciji.

Stučnjaci se slažu da bi potpuno Muskovo napuštanje Tesle nanijelo veliku štetu kompaniji.

Šta je Musk uradio

Podsjetimo, tužba se odnosi na poruku koju je Musk objavio na Twitteru 7. avgusta o tome da namjerava povući Teslu s berze, odnosno učiniti je privatnom kompanijom.

– Razmišljam da učinim Teslu privatnom kompanijom za 420 dolara (po dionici). Sredstva osigurana – napisao je tada Musk.

SEC sada u tužbi navodi da Musk nije osigurao novac.

– Zapravo, Musk nije čak ni pregovarao, a kamoli potvrdio, ključne odredbe ugovora, uključujući cijenu, sa bilo kojim potencijalnim izvorom novca – navode iz SEC-a.