Historijska investicija: Amerika ulaže 1.000 milijardi dolara

0

Američki kongres odobrio je donošenje infrastrukturnog paketa vrijednog bilion dolara, a predsjednik Joe Biden pozdravio je taj potez rekavši da se radi o velikom koraku za naciju kakav se donosi “jednom u generaciji”.

Paket se odnosi na autoputeve, širokopojasni internet i druga infrastrukturna poboljšanja.

Prijedlog tog zakona o sredstvima za infrastrukturne projekte sada ide u ruke predsjedniku Bidenu koji će ga svojim potpisom pretvoriti u zakon, piše Bonitet.

Biden je rekao da će “uskoro” potpisati zakon na formalnoj ceremoniji na kojoj će se staviti naglasak na sve ljude koji su na njemu radili, demokrate i republikance.

Donošenje infrastrukturnog plana je istorijska investicija, poput izgradnje autoputeva u prošlom vijeku ili transkontinentalne željeznice vijek ranije, smatra predsjednik.

Bidenova administracija će sada nadgledati najveće poboljšanje američkih puteva, željeznica i druge saobraćajne infrastrukture u generaciji, što bi trebalo stvoriti nova radna mjesta i pojačati američku konkurentnost.

Demokrate imaju još posla po pitanju drugog dijela Bidenovog domaćeg programa: veliko širenje mreže socijalne sigurnosti i programe koji se bore s klimatskim promjenama, prenose agencije.