Hifa ili INA: Evo ko je veći!

0

Najveći lanci benzinskih pumpi u BiH ostvarili su u prošloj godini desetine miliona KM dobiti, a najprofitabilniji su bili „Hifa Petrol“, „Hifa Oil“ i bijeljinski „Nešković“, sa ukupnom zaradom od blizu 30 miliona KM, piše banjalučki poslovni portal CAPITAL.ba.

Ukupna dobit lanca benzinskih pumpi „Hifa Petrol“ lani je iznosila 11,2 miliona KM i ova kompanija se time pozicionirala kao lider na bh. tržištu. Njihova dobit u odnosu na godinu ranije je ostala na približno istom nivou, odnosno smanjena je za oko 140.000 KM. Ukupni prihodi ovog preduzeća lani su iznosili 245,5 miliona KM, dok su im rashodi bili 233 miliona maraka.

„Hifa Petrol“ u prošloj godni je zapošljavao 248 radnika. „Hifa Petrol“ je član grupacije „Hifa“ iz Tešnja. „Hifa Group“ je grupa firmi koje su u vlasništvu braće Ahmetlić, odnosno postoji jedna zajednička firma, a svaki od petorice braće posjeduje još po jednu naftnu kompaniju.

Milionsku dobit ostvario je i bijeljinski lanac benzinskih pumpi „Nešković“. Profit „Neškovića“ lani je iznosio 9,8 miliona KM i smanjen je u odnosu na godinu ranije za oko 2,8 miliona KM. Ovo preduzeće lani je imalo 486 radnika, odnosno 161 radnika više nego godinu ranije. Ukupni prihodi „Neškovića“ lani su iznosili 142,1 milion KM.

Još jedan sarajevski lanac „Holdina“ (INA-ina kompanija u BiH) nalazi se na vrhu liste sa 8,4 miliona KM dobiti i ukupnim prihodom od 758,7 miliona KM. Ovaj lanac zapošljava 434 radnika.

Druga članica „Hifa“ grupacije – „Hifa oil“ iz Tešnja nalazi se u samom vrhu po ostvarenoj dobiti. Profit ovog preduzeća iznosio je 8,2 miliona KM, a ukupan prihod 321,2 miliona KM.

„Petrol BH Oil Company“ iz Zenice lani je imao 8,1 miliona KM profita. Njihovi prihodi iznosili su 417,5 miliona KM, a rashodi 408,5 miliona. Ovo preduzeće imalo je 227 radnika.

„G-Petrol“ iz Sarajeva imao je 1,28 miliona KM dobiti. Prihodi ovog preduzeća lani su iznosili 197 niliona KM, a rashodi 195,5 miliona. Imali su i 356 radnika.

Banjalučki „Nestro Petrol“ imao je dobit od samo 4.500 KM, i ostvareni prihod od 204,6 miliona KM. Na kraju prošle godine „Nestro“ je imao 612 radnika.

Sarajevski „Energopetrol“ poslovao je sa gubitkom od 9,5 miliona KM. Ukupni prihodi ovog preduzeća lani su bili 153,9 miliona KM, a rashodi 163,4 miliona KM. Ovo preduzeće lani je zapošljavalo 709 radnika.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da benzinske pumpe u BiH, kada dolazi do rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, odmah podižu svoje cijene, ali da kada je situacija obrnuta, odnosno kada na svjetskom tržištu cijene padaju, oni ne snižavaju cijene odmah i u toliko iznosu.

„U tim trenucima oni ostvaruju ekstra profit. Čak i kada prate smanjenje na svjetskom tržištu to nije propriconalno, dok je rast cijena kod nas sigurno u proporciji sa onima na svjetskom tržištu“, kazao je Duduković.

(Izvor: Capital)