HeritageTurk želi uložiti u bh. projekat vrijedan 4,26 milijardi eura

0

Konzorcij „HeritageTurk“ uputio je pismo namjere predstavnicima vlasti u BiH, kojim ih je obavijestio kako je zainteresiran za investiranje u projekt Eko zone “Korićani – Vlašić”, koji se procjenjuje na ukupno 4,26 milijardi eura, potvrdila je Feni direktorica ovoga konzorcija za područje Balkana Anela Yalinpala.

– HeritageTurk, kao investicijska grupacija, spreman je na ulaganje, ali sve ovisi o tome kakav ćemo odgovor dobiti od predstavnika vlasti, jer su nam potrebne dozvole. Ako država odobri izgradnju i prihvati investitora, naš tim je spreman doći u BiH da se sastane s dužnosnicima na potpisivanju sporazuma – kazala je Yalinpala, naglašavajući kako je pismo namjere upućeno predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću, entitetskm premijerima, te premijeru Srednjobosanskog kantona (SBK) i načelnicima općina Travnik i Kneževo.

Projektom, čiji su nositelji firme “Tomix” iz Kneževa i TLG iz Travnika, planirano je da u kompleks Eko zone, smještene na područjima općina Travnik i Kneževo, budu, među ostalim, izgrađeni aerodrom, edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile.

Yalinpala je istaknula kako je projekat planiran za idućih deset godina, a bio bi realiziran u fazama.

Prva faza odnosi se na izgradnju aerodroma, bolnice i prodajnih centara, dok bi u drugoj fazi bile razmatrane oblasti socijalnog stanovanja, parkovi i industrijske jedinice. Na početku, pri izgradnji aerodroma, može se očekivati zapošljavanje oko 600 osoba, a kasnija zapošljavanja ovisit će o daljnjem uspjehu u realizaciji ovoga projekta – istaknula je ona.

Kako je kazala, o projektu Eko zone “Korićani-Vlašić” do sada je razgovarano s premijerom SBK-a Tahirom Lendom, a očekuje se i odgovor i ostalih predstavnika vlasti kojima je upućeno pismo namjere.