Hercegovina: Štandovi uz cestu put do kupca

0

Poljoprivreda je jedna od ključnih djelatnosti u strukturi društvene proizvodnje u Hercegovini koja za mnoge predstavlja bitan izvor zapošljavanja. Hercegovci se svakodnevno bore sa problemom plasmana svojih izuzetno kvalitetnih proizvoda. Upravo jedno od glavnih pitanja za poljoprivrednike je gdje plasirati svoje proizvode.

Proizvođači širom Hercegovine, odlučuju iskušati svoju sreću u direktnoj prodaji kupcima na štandovima postavljenima uz cestu. Jedan o takvih je i Đabir Maksumić, svoje voće i povrće prodaje na malo i misli da je to za ljude s manjim količinama najbolji način prodaje.

“Zadovoljni smo. Sve je to na malo, kilogram, dva, dan za danom, nema puno da kupuje. Ne isplati se ni posaditi, a kamoli raditi, dok uradiš, posadiš, nema te nigdje”, ističe Đabir Maksumić.

No da nije problem proizvesti, nego proizvode plasirati na tržište mišljenja je Ramo Kuko zbog čega su, kaže primorani proizvode prodavati po znatno nižim cijenama.

“Otkupna stanica ne postoji, barem u Bijelom Polju, što prodaš ovako, po malo, na stolu, to ti je. Ovdje nema ni stola nema nikakve ni pijace. Puno se uloži truda da se proizvede, a na kraju je to beznačajna cijena”, kazao je Kuko.

Putem do mora obilje je štandova s poljoprivrednim proizvodima. Iako prodavači nisu zadovoljni, primjetno je da je ovaj način prodavanja proizvoda u Hercegovini od onih vremena kad je tek započelo do danas stekao mnoge kupce širom BiH.

“To je jedan specifikum ovog podneblja gdje živimo. Pođite dolinom Neretve putem M17 i vidjet će te da je to zadnjih godina postao pravi trend, nekad je to bilo od Čapljine prema Grudama i Imotskom. Sezona kreće, saobraćajnica je aktuelna. Dnevno prođe hiljada vozila i pretpostavljam da je to nekakava percepcija, to je samo kap u moru u kako se ljudi snalaze u ovakvim uslovima, u kojima se živi i radi”, objašnjava Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Proizvođači su posebno nezadovoljni poticajima, kojih, kako kažu, zadnjih godina nikako nema, a na nivou kantona su, tvrde, izdvajanja za poljoprivredu bila ravna nuli.

“Mi smo jedini kanton u Federaciji BiH kojI nema poticaja u proračunu. Nadamo se da ćemo od iduće godine imati poticaje u kantonu. Dosta je tih okolnosti bilo zbog čega nije bio poticaja jer na prostoru kantona bilo je drugih prioriteta”, tvrdi ministar Jović.

Mnogima je bavljenje povljoprivredom jedini izvor prihoda koji omogućava sigurnu egzistenciju, stoga se poljoprivrednici nadaju da će im država pomoći u oživljavanju poljoprivrede kao i skorom obezbjeđivanju tržišta za poljoprivredne proizvode. (N1)