Hercegovina postaje veliko gradilište, nakon J-J autoputa sprema se gradnja još jedne ceste

0

Hercegovina bi u narednim godinama trebala postati veliko gradilište.

Već smo pisali o nizu cestovnih projekata koji se grade ili planiraju graditi u tom dijelu BiH, a sada stižu informacije o još jednoj cesti.

Naime, riječ je o cesti kojom će se spojiti Jadransko-jonska autocesta sa magistralnim pravcem M17.3 odnosno magistralom Stolac – Neum, piše BiznisInfo.ba.

Autoceste Federacije BiH ove sedmice su raspisale tender za izradu projekta za ovu saobraćajnicu dugu 8 kilometara.

Predmet nabavke je izrada idejnog i glavnog projekta spojne ceste od Jadransko-Jonske autoceste, dionica Stolac-Počitelj do spoja sa zapadnom obilaznicom Stoca pored poslovne zone Poplat.

Procijenjena vrijednost ugovora je 1,3 miliona KM bez PDV-a. Ponude će biti otvorene 10. januara naredne godine.

Pojednostavljeno rečeno, ovo je cesta koja će spojiti Stolac sa budućom Jadransko-jonskom autocestom najkraćim putem, a time i sa Koridorom 5C i ostatkom BiH i Hrvatske.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon što smo objavili informaciju da se približava gradnja same Jadransko-jonske autoceste (J-J autocesta).

J-J autocesta će se graditi kroz Hercegovinu. Polazit će iz Počitelja, gdje će se odvajati od Koridora 5C. Od čvora Počitelj ići će jugoistočno preko teritorije Stoca ka Trebinju, i dalje ka Crnoj Gori. Ovih dana će biti održane javne rasprave o prvoj dionici J-J autoceste, Čvor Počitelj – Stolac u dužini od 23,5 kilometara.

J-J autocesta će proći kroz teritoriju općine Stolac, ali ne tako bili samog grada. Stoga će cesta za koju je sada rapisan poziv za izradu projekta – služiti kao spoj grada na ovu buduću modernu saobraćajnicu.

Trasa buduće Jadransko-jonske autoceste

Spojna cesta će se od J-J autoceste odvajati u čvorištu Kruševo, koje je će biti oko 11 kilometara udaljeno od Počitelja. Tu će biti isključenje s autoceste i naplatno mjesto.

Formiranje novog čvorišta, kasnije nazvanog čvorište Kruševo, te postojanje spojne ceste s magistralnim pravcem M17.3 predviđeno je važećom planskom dokumentacijom Grada Stoca.

Treba napomenuti da je u posljednje vrijeme intenzivirana i gradnja Koridora 5C kroz Hercegovinu, ali i da je najavljena gradnja magistrale od Mostara, preko Širokog Brijega do hrvatske granica, koja bit trebala početi već naredne godine.

Sve skupa, Hercegovina postaje veliko gradilište.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu