Hercegovački div otvara 100 radnih mjesta u Hrvatskoj

0

Kompanija je radila na nekim od najvećih projekta u državi, a sada pokreće i veliku fabriku

Firma FEAL Hrvatska, iza koje stoji istoimeni gigant iz Širokog Brijega, u Karlovcu otvara čak 100 novih radnih mjesta i kao takva mogla bi značajno utjecati na ostanak mnogih u Hrvatskoj.

Trenutno se na objektu završavaju grubi građevinski radovi, a u toku je početak isporuke opreme. Planirani početak proizvodnje je kraj ove godine. Sljedeće godine, tvornica bi mogla početi raditi u punom pogonu.

Zanimljiv je i podatak kako FEAL Hrvatska u svom pogonu može proizvesti ukupnu potrebnu količinu aluminijskih profila koju bi domaće tržište trebalo u idućih deset godina, piše Jutarnji list.

Kao vodeći proizvođač aluminijskih profila za građevinarstvo i industriju, firma na tržištu postoji već 20 godina. U njenim proizvodnim pogonima u Širokom Brijegu i Mostaru u BiH, proizvodi se oko 40 hiljada tona praznih profila godišnje.

Proizvodni pogon Karlovac u Poslovnoj zoni Gornje Mekušje izgrađen je na parceli od 46 hiljada kvadratnih metara, a ukupna će površina objekta biti preko 15 hiljada četvornih metara.

FEAL Grupa dosad je radila na brojnim impresivnim projektima, poput Koncertne Dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Arena centra, Arene Zagreb, Arene Osijek, Arene Varaždin, Opus arene Osijek, stadiona Rujevica, bolnica Rebro, Sv. Duh te Rodilišta Split.

– U svemu tome je bilo i dosta zahtjevnih projekata, pri čemu bih izdvojio Zračnu luku Dr. Franjo Tuđman, zato što su za taj objekt razvijani poseban tip fasade, kao i posebni profili koji čine mrežu krovne konstrukcije – priča direktor firme Damir Šimunović.

FEAL Hrvatska učestvuje i u obnovi Ciboninog tornja na kojem mijenja kompletnu fasadu.

Nekad je FEAL bio isključivo distributerska firma. No, kako je prodaja u Hrvatskoj rasla, tako je rasla i potreba za proizvodnjom u Hrvatskoj. To je postalo posebno važno nakon ulaska Hrvatske u EU. Od 2002. godine, sva roba koju je firma prodavala bila je proizvedena i distribuirana u Hrvatsku iz FEAL-a Široki Brijeg.

– Svaka naša narudžba išla je preko granice, a Hrvatska je danas i krajnja granica EU, što dodatno komplicira same procedure isporuke roba. Neću ni spominjati povremene potrebe za nekom doradom, pa vraćanjem robe u BiH i slično. Stoga je danas, kad FEAL Hrvatska u ukupnom segmentu građevinskih profila slovi kao najjača država u FEAL Grupi, logično i nužno imati i proizvodnju ovdje. Neće to za mene i moje kolege biti jednostavno, ali navikli smo na izazove i siguran sam da ćemo uspjeti realizirati sve postavljene ciljeve – optimističan je Šimunović.

Danas je popis država u kojima se prodaju njihovi proizvodi impresivan: od SAD-a, preko Kazahstana, Irana do cijele Evrope i zemalja u regiji.